Sreda 13.07.2016.
08:20
Vestionline

"Mađarska tuče migrante, vraća ih u Srbiju"

Reuters
Surovost mađarskih policajaca

Od 5. jula, Mađarska vraća sve migrante uhvaćene u zoni od osam kilometara od svoje granice natrag u Srbiju, što je mera koju je zvanična Budimpešta uvela kako bi zaustavila priliv izbeglica, prenela je agencija AP. Mađarska policija navodi da je tokom prve nedelje primene te nove mere u Srbiju vraćena 621 izbeglica.

U izveštaju Hjuman rajts voča, organizacije za zaštitu ljudskih prava, opisuje se slučaj u kome je grupa mađarskih vojnika dva sata tukla grupu od 30 do 40 migranata, među kojima je bilo i žena i dece.

"Ni u filmovima nisam video da neko nekog tako bije", izjavio je jedan neidendifikovani migrant i dodao: "Pet ili šest vojnika su nas tukli jedan po jedan. Zavezali su nam ruke iza leđa plastičnim lisicama. Tukli su nas svime, rukama, nogama i palicama. Namerno su nas teško povređivali".

Drugi migranti sa kojima je razgovarao HRV navode da su ih policajci tukli i da su bili povređeni kad su ih prisilili da se vrate u Srbiju kroz male otvore na ogradi od bodljikave žice.

Izveštaj HRV se bazira na razgovoru sa 41 tražiocem azila i migrantom, kao i zvaničnicima iz više mađarskih i međunarodnih institucija, uključujući agenciju Ujedinjenih nacija za izbeglice, mađarsku policiju i službu za imigraciju.

HRV tvrdi i da Mađarska ne ispunjava međunarodne standarde za tražioce azila, time što brzo odbacuju većinu zahteva za azile neoženjenim muškarcima, a odobravaju samo 15 zahteva na dan na svakoj od dve tranzitne zone na granici sa Srbijom, što rezultuje time da su stotine izbeglica blokirane na granici u lošim uslovima.

2024 © - Vesti online