Utorak 12.07.2016.
23:48
b92.net

VIDEO: Ova čudesna bića žive na najdubljem mestu na svetu

youtube.com/oceanexplorergov
Jedno od veličanstvenih biča koje se krije u Marijanskom rovu

Budući da se radi o najdubljoj tački u svim svetskim okeanima, naučnicima je posebno zanimljiva zbog svoje geologije, ali i biologije

U aprilu ove godine prema Marijanskom rovu krenuo je američki istraživački brod Okeanos Explorer, koji je opremljen sonarom koji generiše slike morskog dna vrlo visoke rezolucije. Kad posada broda uoči neko zanimljivo područje, koristi sofisticirane sonde kojima se upravlja s površine kako bi izbliza snimila hidrotermalne otvore ili zanimljiva živa bića koja obitavaju oko njih.

Okeanos Explorer posljednja tri meseca je detaljno proučavao geologiju Marijanskog rova, a među fascinantnim stvarima koje je otkrio su staništa riba koje žive na dnu, kao i korali koje žive na ogromnim dubinama.

Ipak, široj javnosti su najzanimljivije snimke živih bića koje obitavaju u dubinama Marijanskog rova, od kojih su gotovo sva prvi put viđena. Tako su sonde Okeanos Explorera uspele da snime nove vrste meduza, fascinantnu providno-belu hobotnicu i morski sunđer veličine kombija.

2024 © - Vesti online