Utorak 12.07.2016.
21:21
D. Lukić - Vesti

Dama na broju deset

Reuters
Tereza Mej useljava se u Dauning strit 10 i kraljici predlaže novu vladu

Pobednik unutarpartijskog konkursa, Tereza Mej, useljava se u Dauning strit broj 10 i kraljici predlaže novu vladu.

Gospođa Tereza Mej kao neko ko je u kampanji za referendum od 23. juna agitovao za ostanak Britanije u Evropskoj uniji, biće sada pod pritiskom da ključne resore u novom kabinetu poveri i "bregzitašima", ali da istovremeno očuva jedinstvo Britanije nakon referenduma (52:48) koji je praktično podelio zemlju napola.

Osećajući kakav joj težak zadatak predstoji, Tereza Mej je našla za potrebno da odmah izjavi kako "Bregzit znači Bregzit", da je, dakle, izlazak Britanije iz EU bila želja britanskog naroda, koja se ne može poništavati, niti ima opravdanja za neki novi referendum.

Zna da će uspeti

U Briselu sada očekuju prvi korak nove britanske Čelične ledi. Ona je već najavila da će član 10 Lisabonskog ugovora koji definiše proceduru napuštanja Unije aktivirati do kraja ove godine. U međuvremenu će da pregovara sa Briselom o najboljem aranžmanu odnosa sa EU posle Bregzita. Kaže da će nastojati - "i uspeti" da ishod pregovora zadovolji ključne interese Londona. To u najširoj definiciji podrazumeva limitiranje imigracije iz sveta i zemalja EU na Britansko ostrvo, oslobađanje Britanije od briselske "sklerotične" trgovinske regulative i okretanje slobodnom svetskom tržištu.

Prethodni predsednik vlade, Dejvid Kameron, predvodio je blok ostanka u Uniji i - izgubio bitku.
Dejvid Kameron i zvanično danas (sreda) odlazi sa funkcije, dok, istovremeno, nova šefica Konzervativne partije Tereza Mej odlazi u Bakingamsku palatu kod kraljice Elizabete Druge, da primi investituru za sastav nove vlade.

Mejova (59) će isto veče i zvanično postati premijer Ujedinjenog Kraljevstva.
Kao ministar unutrašnjih poslova, Tereza Mej, koja nije nikada krila svoje političke ambicije, trebalo je da, u redovnoj proceduri, čeka svoju priliku do 2018. godine, dok se ne isprazni mesto na broju 10 u Dauning stritu, ali je referendum o daljem statusu zemlje u EU "skratio proceduru".

Novi premijer Britanije, Tereza Mej, ima mnogo zajedničkog sa Čeličnom ledi britanske politike, nekadašnjom predsednicom vlade Margaret Tačer. Kao i za gospođu Tačer, Britanci vole da kažu kako je Mejova "mačka sa sedam života".

Bila za ostanak

Mada je u referendumskoj kampanji Tereza Mej bila za to da Britanija ostane u zajednici, Evropska unija nije alfa i omega njene vizije budućnosti Britanije.

Ćerka anglikanskog sveštenika, ponikla iz srednje klase, ali student elitnog koledža Sent Hju na Oksfordu, Mejova je, ujedno, ministar unutrašnjih poslova u britanskoj vladi koji se najduže zadržao na toj funkciji u poslednjih stotinu godina. Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova poznato je kao "politička grobnica" gotovo svih ministara koji su imali čast i nezgodu da sede u ovoj vrućoj fotelji. Ali, Tereza Mej je prekinula ovu tradiciju, obavljala je posao "mikroskopskom brižljivošću", nikada ne ulazeći u "sitne bitke".

Za vreme njenog mandata nivo kriminala u Britaniji je drastično opao. Jedino što joj se beleži u minus jeste obećanje da će migraciju stranaca na Ostrvo spustiti ispod 100.000 godišnje.

 

 

2024 © - Vesti online