Utorak 12.07.2016.
20:22

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Srbi i Hrvati skeniraju Stepinca

A. Čukić
Episkop pakrački Jovan

Jer poglavar Rimokatoličke crkve je svojevremeno zaustavio proces kanonizacije zbog primedbi Srpske crkve.

I dok hrvatski i srpski mediji bruje o ovom susretu, u pres službi i elektronskim medijima Vatikana je totalni muk.

Verski analitičar Draško Đenović napominje da "i Srbima i Hrvatima treba da bude jasno da sadašnjem papi nisu toliko bitni kao što sami misle".

- I jedni i drugi, u stvari, služe za potkusurivanje u dugoročnim planovima Vatikana. Papa Franja je odavno rekao da nema ništa protiv svetosti Stepinca niti protiv Hrvata, ali da se našao u situaciji gde bi ponovo moglo da dođe do napetosti između katoličke i pravoslavne crkve u celini, i produbiti se jaz između hrvatskog i srpskog naroda - objašnjava Đenović.

Radom komisije koordinira francuski katolički sveštenik Bernard Ardir, a zbog nepristrasnosti sa sastanaka komisije odsustvuju predstavnici Svete stolice i susret se, kako je saopšteno, održava izvan zidina Vatikana.

Članovi Komisije s katoličke strane, odnosno Hrvatske biskupske konferencije, su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, prof. dr Jure Krišto i prof. dr Mario Jareb.

S pravoslavne strane, odnosno SPC u Komisiji su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakrački Jovan, episkop bački Irinej i bivši ambasador Srbije pri Svetoj stolici Darko Tanasković.

Srpska pravoslavna crkva se, da podsetimo, protivi Stepinčevoj kanonizaciji jer smatra da se nije dovoljno zauzeo za pravoslavce, Srbe, Jevreje i Rome koji su u vreme NDH bili proganjani, a sporna je i njegova uloga u ustaškom zverskom logoru Jasenovac.
 

2024 © - Vesti online