Utorak 12.07.2016.
16:53
Vestionline

Merkel: Britanci, odlučite se!

Reuters
Za kakve li su odnose Britanci sad?

Merkel je rekla i da je cilj Berlina da nemačka ekonomija ne bude pogođena odlukom Britanaca o izlasku iz Unije, navodi Rojters.

- Zadatak novog premijera (Britanije)...biće da razjasni kakvu vrstu odnosa Britanija želi da izgradi sa Evropskom unijom - rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa irskim premijerom Endom Kenijem u Berlinu.

Merkel je ponovila poruku koju je uputilau ponedeljak, na prijemu za diplomate u nemačkoj prestonici, kada je izrazila je očekivanje od nove britanske vlade da brzo definiše svoje odnose sa EU nakon što konzervativna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej sutra preuzme mesto premijera Britanije.

U ponedeljak je postalo jasno da će Mej voditi Britaniju kroz pregovore o napuštanju Unije, pošto se njena poslednja protivnica Andrea Ledsam povukla iz trke za naslednicu dosadašnjeg premijera Dejvida Kamerona.

Nemačka kancelarka je i juče rekla da je sada na Londonu da formalno aktivira član 50 o istupanju iz EU nakon što su Britanci na prošlomesečnom referendumu glasali za izlazak iz 28-članog bloka.

Kako je Merkel dodala, tek tada mogu da počnu pregovori o bilo kakvim budućim odnosima između Britanije i EU.

2024 © - Vesti online