Utorak 12.07.2016.
09:11
Vestionline

"Stepinac je glavni kamen spoticanja SPC i katolika"

youtube.com/Tuturutu
Nadbiskup Alojzije Stepinac

U italijanskoj prestonici će u utorak i sredu biti održan prvi sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije na kojem će se raspravljati o načinu i dužini rada Komisije koja bi, kako je ranije dogovoreno u Vatikanu, trebalo da izađe sa mišljenjem o kardinalu Alojziju Stepincu i njegovoj ulozi tokom Drugog svetskog rata.

Od tog mišljenja, naime, zavisi da li će Stepinac, koga Srbi smatraju zločincem, a koji je već proglašen blaženim, biti i kanonizovan. Iako nema zvanične potvrde održavanja ovog sastanka, hrvatski i srpski mediji pišu da će on biti održan 12. i 13. jula u Rimu, a papa Franja smatra da Komisija ne bi trebalo da razmatra taj slučaj duže od godinu dana. 

- Papina odluka da oformi komisiju pre nego što dopusti formalnu kanonizaciju predstavlja izrazito fer i mudar potez, kao i čin kojim se izražava poštovanja prema SPC i srpskom narodu - smatra predsednik Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević, dodajući da sporna istorijska pitanja mogu da se reše isključivo dijalogom i usaglašavanjem oko istorijskih činjenica i nikako drugačije. 

Ocenjujući da nema sumnje da je proces Stepincu bio montiran, kao i mnogi drugi u to vreme, jer se radilo o jednom revanšističkom komunističko - totalitarnom sistemu, Knežević je istakao da sa druge strane, postoje istorijske činjenice ili indikacije da je Stepinac podržavao režim NDH i prečesto bio pasivan u odnosu na zločine počinjene u NDH, kao i da je učinio vrlo malo ili ništa da se oni spreče. 
 

2024 © - Vesti online