Utorak 12.07.2016.
08:08
B. Đokić - Vesti

Bezbednost u vazdušnim lukama (4): Kamere prate svaki korak

A. Čukić
Tekst potpisaBeogradski aerodrom prati svetske strandarde

- U skladu sa informacijama kolega iz celog sveta i opasnosti po aerodrome i mi povećavamo bezbednost na beogradskom aerodromu. Kontradiverziona zaštita funkcioniše na najvišem nivou, cela zgrada i okolina aerodroma je pokrivena kamerama. Mi ne želimo da previše vidljivo pokazujemo prisustvo policijskih snaga, niti da putnici dolazak na aerodrom doživljavaju kao ulazak u vojnu bazu - kažu izvori našeg lista iz vrha MUP Srbije.

Bezbednost aerodroma Beograd je, kažu, urađena u skladu sa svim svetskim standardima. Međutim, i ovde ima nekih propusta.

- Možda najveći problem je slaba bezbednosna procena pri zapošljavanju na aerodromu. Ogroman broj zaposlenih radi preko omladinskih zadruga i to godinama, ako ne i decenijama, što je stvarno paradoks. Zato je tu najslabija karika, da neko slabo plaćene radnike, frustrirane zbog svog statusa ne iskoristi da možda ubaci bombu ili oružje u avion. Treba podsetiti na slučaj od pre dve godine kada je iz magacina u bescarinskoj zoni aerodroma nestalo 20 automatskih pištolja "škorpion". Uskoro je uhapšen radnik aerodroma koji je počinio krađu, a on je naravno radio preko omladinske zadruge. Srećom, nije imao vremena da oružje proda - dodaju naši sagovornici.

Sutra - Bezbednost u vazdušnim lukama (5): Teroristi ne biraju mete


 

2024 © - Vesti online