Ponedeljak 11.07.2016.
21:11
D. N. P. - Vesti

Borba za "prvog" reisa

Tanjug
Sarajevo ga ne priznaje: Sead Nasufović

Prva je organizovana na nivou Mešihata za Srbiju, Rijaset joj je u Sarajevu, a vrhovni poglavar je Husein Kavazović, reis Islamske zajednice BiH. Druga ima svoj Rijaset sa sedištem u Beogradu i Novom Pazaru i svog reisa i deluje na teritoriji Srbije.

Još dve opcije

U Sandžaku deluje i grupa imama okupljena oko Adema Zilkića koja ne priznaje novog reisa, a ni IZuS na čelu sa Mevludom Dudićem. Postoji i takozvana treća opcija koja ima svoje džamije i džemate i zalaže se za ujedinjenje "iznutra" Islamske zajednice.

Mada vernici očekuju da bi posle smene Zilkića i odlaska Zukorlića u politiku mogao da se ubrza proces pomirenja i ujedinjenja, ako je suditi po prvim izjavama novog reisa IZS Seada Nasufovića i vestima koje dolaze iz Sarajeva do toga će teško doći, jer čelnici obe islamske zajednice tvrde da je njihova autentična i da druge nema...

Na nedavnoj inaguraciji u Bajrakli džamiji u Beogradu, kojoj je prisustvovao i državni vrh Srbije, reis Sead Nasufović je naglasio da IZS postoji 148 godina, da je prolazila kroz razna iskušenja, da je opstala do današnjeg dana i da je njegov zadatak da je uspešno vodi i čuva.

Međutim, u najnovijem reagovanju Sabora IZ BiH koje je potpisao predsednik Hasan Čengić, državni organi Srbije pozivaju se da se ne mešaju u poslove Islamske zajednice.

- Islamska zajednica u Srbiji, sa sedištem u Novom Pazaru, na čelu sa muftijom dr Mevludom Dudićem predsednikom Mešihata, kao organski i povesni deo IZ BIH, jedina je legalna i legitimna islamska zajednica na prostoru Srbije. Sve druge pokušaje organizovanja islama na tom području smatramo nelegitimnim i štetnim za islam i muslimane u Republici Srbiji, muslimani u Srbiji imaju samo jednog reisa, Huseina Kavazovića, vrhovnog poglavara IZ BiH, samoproglašavanje pojedinaca ovom titulom predstavlja bezobzirnu zloupotrebu - ističe se u reagovanju Sabora IZ BiH.





 

2024 © - Vesti online