Ponedeljak 11.07.2016.
18:11
J. Arsenović - Vesti

Svet broji samo bošnjačke žrtve

Reuters
Sahrana posmrtnih ostataka 127 srebreničkih žrtava, ekshumiranih u poslednjih nekoliko meseci

Ove godine, kada se obeležava 21 godina od zločina u Srebrenici, komemoraciji nije prisustvovao niko od zvaničnika Srbije. Iz Srebrenice je prethodno poručeno da srpski državni vrh nije poželjan jer negira da se desio genocid nad Bošnjacima. Prošle godine srpski premijer Aleksandar Vučić je gađan kamenicama u Potočarima, a zbog tog napada do danas niko nije odgovarao.

Vašarski štandovi

Bosanski mediji kritikovali su vašarsku atmosferu u Srebrenici, navodeći da se na štandovima, udaljenim svega stotinak metara od Memorijalnog centra, mogu kupiti majice s brojem 8.372 koji asocira na broj srebreničkih žrtava, ali i tepisi, srebrenički cvetovi, knjige, slatkiši, ćevapi, jagnjetina...

Jedini političar iz Srbije koji je došao u Potočare ove godine bio je lider LDP-a Čedomir Jovanović. On je uoči komemoracije izjavio da veruje da će doći dan kada će u Srebrenici zajedno stajati predstavnici vlasti Srbije i Srpske.

Iz Beograda poručuju da su za pomirenje, ali i za to da se poštuju sve, pa i srpske žrtve.

- Ne možete da učestvujete samo u bolu svog naroda. Onda ste jednostrani - poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

I 21 godinu nakon što su pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih jedinica streljali muslimanske zarobljenike, pripadnike jedinica kojim je rukovodio zloglasni Naser Orić, predstavnici bošnjačkog naroda nezadovoljni su kako se taj zločin tretira kod Srba - kao ratni zločin čije su žrtve bile prevashodno vojno sposobni muškarci. Na drugoj strani, Srbi stalno ukazuju na to da za njihove žrtve Bošnjaci i međunarodna zajednica ne iskazuju poštovanje, kao da ne postoje.

- Imamo na istom prostoru 3.500 srpskih žrtava, za koje je Naser Orić osuđen na dve godine. Nikada nismo videli ni čuli bilo koga s muslimanske strane da je došao u Kravicu ili Bratunac i da je rekao jednu reč izvinjenja ili žaljenja za pokolj koji se desio. U Srebrenici su stradali mahom muškarci, žena ima vrlo malo, dok su u Kravici i Bratuncu stradale žene, deca, starci, pa tek onda muškarci - podsetila je predsednica DSS-a Sanda Rašković-Ivić.

Skupština Srbije usvojila je 2010. Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, pozivajući se na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u ovom gradiću izvršen genocid.

Prošlogodišnji britanski predlog da se rezolucija o Srebrenici usvoji i u UN osujetila je Rusija, uloživši veto u Savetu bezbednosti. I pored skupštinske deklaracije i izvinjenja bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Sarajevo nije zadovoljno stavom Beograda. Bošnjaci očekuju da izvinjenja dođu od svake nove vlasti u Srbiji i da se jasno kaže da je reč o genocidu, a ne o masovnom ratnom zločinu.

Dodik: Utvrditi istinu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je juče da Bošnjaci manipulišu brojem žrtava, te da se počelo sa, kako je rekao, lažnom pričom od 8.700 stradalih, da bi Haški tribunal smanjio na 5.000, dok se sada se barata sa 4.000.
- Mi ne znamo šta je istina. Ne bežimo od toga, ali hoćemo da se istina utvrdi - kaže Dodik.
On je rekao da je predlagao neutralnu komisiju koja će ispitati slučaj.
- Meni je žao što to govorim na današnji dan. Nemam nameru da bilo čiji bol umanjim, ali ovo je postala isključivo politička tema - kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.




 

2024 © - Vesti online