Utorak 12.07.2016.
03:00
Đ. Barović, Z. Mirković - Vesti

Nemački rečnik amnestira ustaše

A. Čukić
Još jedna peticija zbog zataškavanja zločina NDH

Na stranici koja se bavi pojmovima na slovo "u", pod oznakom "Us/ta/scha, die", stoji da je reč o "hrvatskoj nacionalističkoj partiji koja se borila protiv srpskog centralizma u Jugoslaviji (1941-1945)".

"Vodeći rečnik nemačkog jezika Duden zataškava genocid nad jednim milionom Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svetskog rata. Ustaše su bile (i i dalje su) hrvatska fašistička, ultranacionalistička i teroristička organizacija. Njeni članovi ubili su stotine hiljada Srba, Hrvata i Roma, kao i hrvatskih antifašista i disidenata u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata. Duden ih definiše kao pokret koji se bori protiv 'srpskog centralizma'. Pomozimo zaustavljanje promocije nacizma i naterajmo Duden da redefiniše ove terorističke ubice", stoji u objašnjenju za ovu peticiju koja se može potpisati na linku: www.ipetitions.com/petition/stop-covering-up-nazi-ustasa-crimes-on-serbs-jews&roma.

Pre nešto više od godinu dana SPKD Prosvjeta u Austriji, povodom 70-godišnjice pobede nad fašizmom, uputilo je pismo redakciji Dudena u vezi sa rečnikom nemačkog jezika povodom objašnjenja reči "ustaša". U pismu Prosvjeta upozorava da objašnjenje reči "ustaša" ne može biti "Hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svetskom ratu borio protiv srpskog centralizma."

Krajem maja ove godine, više srpskih organizacija i Srba uputilo je apel Ministarstvu pravde Austrije, Vladi pokrajine Koruške i premijeru Koruške Peteru Kajzeru, kao i opštini Feklemarkt u kojem se protive veličanju ustaštva u Blajburgu.

"Sa sažaljenjem smo morali da čitamo u novinama da su 14. maja na komemorativnom događaju za žrtve takozvanog Blajburškog masakra javno isticani simboli fašističkih ustaša, koji su bili saveznici nacističke Nemačke. Iako je za mnoge neshvatljivo, verovatno ili bolje rečeno, pogotovo ustaše, koji su odgovorni za toliko groznih zločina, zaslužuju da se neko moli za njihove duše", navodi se u apelu.

Kažnjivo negiranje nacizma

Srpsko udruženje zatražilo je da se to objašnjenje ispravi, s obzirom na fašizam u NDH, donošenje "rasnih" zakona u NDH, kao i genocid koja je ta Nezavisna Hrvatska Država posebno kroz ustaški pokret organizovano godinama sprovodila nad Srbima, ali i Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu. Prosvjeta je podsetila redakciju Dudena da je negiranje i ublažavanje nacizma kažnjivo.

Nesumnjivo, kako dalje stoji u apelu, to zaslužuju oni, koji su pogubljeni u toku odmazde Titovih partizana, a da prethodno ništa nisu skrivili.

Svesni kompleksnosti zakonske regulative, Srbi, u okviru apela koji je inicirala Srpska pravoslavna omladina Insbruka (SPOJI), zamolili su nadležne institucije da ubuduće preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se sprečilo isticanje antiljudskih simbola.

Nepoštovanje mrtvih

"Mi smo mišljenja da komemoracija za mrtve u Blajburgu zaslužuje više poštovanja prema mrtvima. U tom kontekstu fašistička obeležja, pevanje rasističkih pesama i revizija istorije nemaju mesta. Ustaški simboli Nezavisne Države Hrvatske zastupaju najbrutalnije zločine, rasnu mržnju i genocid nad stotine hiljada Srba, desetine hiljada Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu. Kao slobodna i demokratska država, naša je obaveza da se suprotstavimo svakom veličanju fašizma", naglašava se u apelu.





 

2024 © - Vesti online