Ponedeljak 11.07.2016.
14:24
Vestionline

Ostala sama u trci za premijera Velike Britanije: Nećemo nazad u EU

Reuters
Jedina ostala u trci za premijera Velike Britanije: Tereza Mej

- Bregzit znači Bregzit, pa hajde da od toga napravimo uspeh - rekla je Mej u televizjskom obraćanju i dodala da je broj glasova pokazao iskonsku želju za promenama.

Mej, koja se zalagala da Velika Britanija ostane u EU izjavila je, u okviru svoje kampanje, da će poštovati rezultat referenduma o istupanju iz bloka. 

Kako prenose agencije, favorit za preuzimanje premijerskog mesta od Dejvida Kamerona, Tereza Mej izjavila je da neće pokušavati da ostane u Uniji niti će "pokušavati da, na mala vrata, ponovo pristupi Uniji". 

- Biću veoma jasna: nećemo pokušavati da zadržimo Veliku Britaniju u EU i da se vratimo u nju na mala vrata. Bregzit znači Bregzit i mi ćemo ga uspešno sprovesti - rekla je Mejova na početku svoje kampanje za mesto predsednice Konzervativne stranke i vlade. 

Mejova, koja se pre referenduma zalagala za ostanak Britanije u Uniji, kritikovala je "ekonomske lidere" u zemlji jer nisu pripremili tle za istupanje iz članstva. 

Oko 1.000 britanskih advokata uputilo je otvoreno pismo odlazećem premijeru Dejvidu Kameronu u kojem traže od njega da proceni "prednosti i rizike" aktiviranja Člana 50. Lisabonskog sporazuma i pokretanja zvanične procedure izlaska iz EU, a podneta je i peticija za raspisivanje novog referenduma. 

Vlada je u subotu isključila takvu mogućnost i u odgovoru potpisnicima peticije navela da će poštovati rezultate referenduma i pripremiti proces izlaska iz Unije. 

Na pitanje kako će teći pregovori o pristupu zajedničkom evropskom tržištu, Mejova je odgovorila da je Velikoj Britaniji potreban najbolji mogući trgovinski sporazum o razmeni dobara i usluga. 

- Izglasavanje Bregzita jasan je poziv da se pod kontrolu stavi slobodno kretanje ljudi - kazala je ona.

2024 © - Vesti online