Nedelja 06.06.2010.
13:41
Vestionline

Slovačka imala najveći privredni rast u EU

Bruto domaći proizvod (BDP) Unije je porastao za pola procenta, a u četvrtom tromesečju 2009. bio u padu za 2,3 odsto, prenela je agencija CCTK. Početak ove godine u Slovačkoj je obeležio rast spoljnotrgovinske razmene. Izvoz je povećan za 16,8 odsto, uvoz za oko deset odsto. Javna potrošnja je porasla za 6,2 odsto, ali i dalje zaostaje potrošnja domaćinstava. Ona je porasla samo 0,4 odsto.


Prema ažuriranoj proceni zavoda za statistiku, u prva tri ovogodišnja meseca u Slovačkoj je BDP iznosio 15,07 milijardi evra, što po aktuelnim cenama predstavlja rast od 2,8 odsto. Privreda je tokom prvog tromesečja u odnosu na prethodno, bila bolja za 0,8 odsto.


Međutim, istovremeno je nezaposlenost dostigla stopu od 15,1 odsto, što je najviše od kraja 2005. godine. U poslednjem kvartalu, lane, prema podacima zavoda za statistiku, nezaposlenost je bila 13,9 odsto.


Broj ljudi bez posla je povećan zbog otpuštanja u firmama kao posledica svetske ekonomske krize. Iako je Slovačka ponovo ostavirla rast privrede, ekonomija neće moći da obezbedi dovoljno novih radnih mesta.

2024 © - Vesti online