Nedelja 10.07.2016.
18:51
Vestionline

Tači: Neće Srbija da se pita o Vojsci Kosova!

Tanjug
Zločinac namerio da pravi vojsku, smeta mu što Srbija ima veto

Tači je istakao da Kosovo promoviše dobre susedske odnose, obuhvatajući i Srbiju, i da obe strane treba da sprovedu sve sporazume koji su do sada postignuti.

- Vreme je za novi kvalitet u dijalogu između Kosova i Srbije, koji će doneti pomirenje u bolje susedske odnose i više saradnje - kazao je on.

On je poručio da Kosovo ostaje posvećeno borbi protiv ekstremizma i terorizma, ali je ukazao i na neophodnost okončanja procesa izgradnje bezbednosnih struktura, uključujući i osnivanje Oružanih snaga Kosova.

- Iskoristićemo sve mogućnosti za dijalog sa svim zajednicama, obuhvatajući i predstavnike Srba na Kosovu, radi osnivanja Oružanih snaga Kosova. Ali, Kosovo ne može da prihvati da Beograd ima pravo na veto u procesu formiranja kosovske armije - naglasio je Tači.

Nuland je u Prištini razgovarala i sa predstavnicima Srba u kosovskoj vladi - zamenikom premijera Branimirom Stojanovićem i direktorom Kancelarije za zajednice Ivanom Tomićem, koji su je upoznali sa uslovima u kojima živi srpski narod na Kosovu i stagnacijom u procesu formiranja Zajednice srpskih opština.

Nuland: Zapadni Balkan da brine sam o sebi

Nuland je izjavila da zemlje zapadnog Balkana treba same da preduzmu potrebne korake radi konsolidacije njihovih država, ali i u međusobnim odnosima, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Ona je rekla da je pažnja Evropske unije premeštena sa regiona Balkana, a SAD će u jesen biti usredsređene na predsedničke izbore, tako da države regiona moraju više same da rade, saopšteno je iz Tačijevog kabineta.

2024 © - Vesti online