Subota 09.07.2016.
21:40
Vestionline, Blic

Nagrabusili smo: Vujović raskida ugovor sa Rusijom

Tanjug
Raskidamo ugovor sa Rusima o "Železnicama Srbije"

Kako saznaje "Blic", reč je o kreditu koji je još 2008, za vreme vlasti Borisa Tadića, dogovoren sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Aktiviran je tek kada je Aleksandar Vučić postao premijer. Radovi su već počeli na nekim projektima i kupljeno je 27 ruskih dizel vozova i lokomotiva. Do sada je povučeno 300 miliona dolara, a ostalo je još 500 miliona.

Scenario raskida trebalo bi da se odigra kroz formu zahteva srpske strane da se produži rok za realizaciju kredita i posle krajnjeg roka - decembra 2017. godine, što ruska strana verovatno neće prihvatiti. Izvor "Blica" iz Ministarstva finansija tvrdi da su papiri već spremljeni za uručenje ruskoj strani.

Kredit odjednom nepovoljan za Srbiju

Izvor "Blica" iz tehničke vlade kaže da Vujović smatra da ruski kredit nije povoljan po Srbiju. Podsećanja radi, godišnja kamata ruskog kredita je 4,1 odsto, sa grejs periodom od četiri godine i rokom otplate od 10 godina, piše list.

Vujović je uveren da bi se novac mogao naći na drugoj strani po boljim uslovima i spreman je, kaže naš izvor, da ide s Rusima čak i na arbitražu.

Drugi izvor "Blica" iz Ministarstva finansija kaže da je čitav tim ministra Vujovića na nogama kako bi osmislili formu raskida i kako bi se platila što manja šteta. Naš sagovornik ističe da je Ministarstvo finansija bilo upoznato sa svakim detaljem kredita jer su učestvovali u njegovom kreiranju, kao i u aneksima, pa da je takav obrt neobičan.

- Postoje naznake težnje nekih svetskih i evropskih finansijskih institucija da se ograniči priliv ruskog novca u srpske infrastrukturne investicije. U Ministarstvu se šuška da će se posle raskida sa Rusima sklopiti novi ugovor sa EBRD ili Svetskom bankom. Pitanje je kako će Srbija posle svega proći na arbitraži - tvrdi izvor "Blica".

Sporni elementi ugovora

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da ne zna razloge za mogući raskid kreditnog ugovora sa Rusijom oko "Železnica", ali da bi Rusija mogla da zatraži odštetu. Kovačević pritom iznosi i neke sporne elemente ugovora.

- Suština je što se prilikom potpisivanja ugovora nije videlo kako će se sve iz tog paketa završiti. Naime, kupljeni su vozovi slični onima koje "Goša" proizvodi, a ne savremeniji. Onda je trebalo da se kupuju naši, a ne ruski - kaže Kovačević.

Iz Ministarstva finansija nisu želeli direktno da odgovore da li je na pomolu raskid ugovora sa Rusima.

2024 © - Vesti online