Subota 09.07.2016.
18:53
Vestionline

Otkriven svet koji obasjavaju tri sunca

commons.wikimedia.org/ESO/L. Calçada
Otkrivena planeta sa tri sunca

Novopronađenu planetu je locirao teleskop u severnom Čileu iza kojeg stoje udružene države: Austrija, Belgija, Brazil, Češka, Danska, Francuska, Finska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Portugal, Španija, Švedska, Švajcarska, Čile i Velika Britanija.

Egzoplaneta poznata kao HD 131399Ab je od Zemlje udaljena 320 svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Kentaur i predstavlja gasovitog giganta čak četiri puta većeg od Jupitera. Iako predstavlja jednu od najhladnijih egzoplaneta koju je uspeo da identifikuje teleskop, ona je za ljudske standarde i dalje pretopla sa temperaturom od oko 538 stepeni Celzijusa.

Teško da bi ljudi ovu egzoplanetu ikad mogli da nazovu domom, što je šteta jer prizori neba koji je okružuje su zaista spektakularni. Sa HD 131399Ab ili ste u prilici da posmatrate konstantno dnevno svetlo ili trostruki zalazak sunca u zavisnosti od godišnjeg doba. Svako godišnje doba na ovoj gasnoj planeti traje po 300 godina.

Najsjajnija zvezda ovog sazvežđa je HD 131399A i nalazi se na udaljenosti čak 82 puta većoj od udaljenosti Zemlje od Sunca.

2024 © - Vesti online