Nedelja 10.07.2016.
08:00
D. Dekić - Vesti

Kad retriveri igraju u ritmu tam-tama

D. Dekić
Zabava uz tortu: Praznik za ljubitelje pasa

Domaćinima retriverima pridružili su se i bliski rođaci labradori, ali su na zabavu ovih velikih čovekovih prijatelja zalutale i male rase, poput pudlica i pekinezera. Tako se na jednom mestu našlo pedesetak retrivera, još dvadesetak četvoronožaca i oko 150 ljudi.

Neobični "pet parti" nosi epitet tradicionalnog, jer je već 19. put okupio zlatno-žute kućne ljubimce i njihove vlasnike. Organizator zabave, doktor veterine Snežana Voštinarov, započela je ta druženja još devedesetih godina, a njihov značaj prepoznala je i opština Zemun, pod čijim pokroviteljstvom je održana neobična manifestacija. Pomoć je stigla od Kinološkog saveza Srbije, beogradskog Fakulteta veterine i pet šopa Rot.

Pažnju prisutnih privuklo je nekoliko zlatno-žutih pasa koji su oko vrata nosili crvene mašne. Snežana Voštinarov je objasnila da je reč o napuštenim retriverima i da je manifestacija, osim druženja, razmene iskustava i zabave, imala i humanitarni karakter.

- Prošlogodišnja žurka bila je posvećena retriverima koji su zašli u treće životno doba, a slogan ove: "Nađi svog najboljeg prijatelja", govori da je hepening posvećen zbrinjavanju napuštenih pasa koje su svi zainteresovani mogli da udome. Zlatni retriveri su prelepi, nežni, a pre svega emotivni psi koji obožavaju decu i zaslužuju dostojanstven život u porodici - kazala je dr Voštinarov, koja nije krila zadovoljstvo što su dva zlatno-žuta psa našla novi dom.

Ona je dodala i da su se posle žurke javili brojni zainteresovani građani, pa se nada da će svi napušteni kućni ljubimci uskoro imati novi život u drugoj porodici. Dr Snežana Voštinarov ističe i da je ova pseća zabava, koja iduće godine slavi mali jubilej, ne samo jedinstveni regionalni, već i svetski događaj!

Bal na vodi

Zlatna žurka je ubrzo prerasla u svojevrsni pseći bal na vodi. Većina retrivera, koji inače slove kao odlični plivači, jedva je dočekala da se bućkanjem u vodu rashladi od vrelih temperatura. Kako su ih vlasnici pustili s lanca, tako su u čoporu uleteli u dunavske talase. Vodeno uživanje fotografijama su ovekovečili mnogobrojni prolaznici.

- Slična manifestacija održava se još samo u Škotskoj kao Festival zlatnih retrivera. To okupljanje se odigrava na imanju gde je nastala ova rasa pasa i svake godine se ispred napuštene kuće prvog odgajivača okupi na stotine pripadnika ove plemenite rase. Na britanskom ostrvu taj festival organizuje Klub zlatnih retrivera, dok je u Srbiji decenijama na plećima jedne žene, velikog ljubitelja životinja, a posebno ove zlatne rase.

Vodiči slepih

Smeđi labrador Astor, prvi beogradski pas vodič slepih i slabovidih osoba, bio je zvezda ovogodišnje pseće žurke. Snežana Voštinarov kaže da je Srbiji potrebno još ovakvih četvoronožnih vodiča, ali da, nažalost, za specijalizovani centar za njihovu obuku nema sredstava.
- Retriveri i labradori su najbolji vodiči slepih, jer brzo i lako uče, stabilni su i dobroćudni. Obuka traje pola godine, pa se socijalizuju u porodici do 15 meseci, posle čega su spremni za vodiče - objasnila je Snežana Voštinarov.

2024 © - Vesti online