Subota 09.07.2016.
17:19
Vestionline

EU nam zalepila tužbu zbog damping cene čelika!

Tanjug
Istraga zbog damping cene čelika iz Srbije

Damping je prodaja robe na stranom tržištu po ceni koja je niža od cene na domaćem tržištu ili prodaja robe ispod ispod troškova proizvodnje.

"Politika" navodi da je na sajtu Evropske komisije objavljeno da je antidamping procedura pokrenuta za čelik koji je u EU stizao iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine. Evropski proizvođači čelika pozivaju se u žalbi na Protokol 5 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se odnosi na državnu pomoć i izvozne procedure.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je istraga pokrenuta na osnovu dokaza koje su dostavili evropski proizvođači čelika, a predmet istrage odnosi se na period od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2016. godine, kada je Železarom upravljao HPK inženjering na čelu s Peterom Kamarašom.

Evopsko udruženje industrije čelika "Eurofer" saopštilo je nedavno i da postoji zabrinutost u vezi sa preuzimanjem imovine "Železare Smederevo".

"Eurofer" je zabrinut da li će kupovina kineskog "Hestila" narušiti tržišne uslove. Takođe i da bi Železara u Smederevu mogla indirektno da bude subvencionisana, s obzirom na to da kineske državne kompanije dobijaju državnu pomoć.

Briga postoji i kad je reč o eventualnom reeksportu kineskih proizvoda preko Smedereva, kaže generalni direktor "Eurofera" Aksel Egart.

2024 © - Vesti online