Petak 08.07.2016.
19:34
Vestionline

Milo zove: Za stabilan Balkan - svi u NATO

Reuters
Korača pravo u NATO: Milo Đukanović

On je, govoreći u okviru GLOBSEC Foruma "Uloga NATO-a u očuvanju mira", podsetio da se početkom 90-ih godina prošlog veka na Balkanu desio pretposlednji oružani konflikt u Evropi i da je zaustavljen upravo, kako je rekao, zahvaljujući angažovanju NATO.

- Evropska unija i Alijansa, uvidevši da na Balkanu i dalje tinjaju žarišta potencijalnih sukoba, otvorili su mogućnost njegove dugoročne stabilizacije kroz proces evropske i evroatlantske integracije. Taj pristup se pokazao veoma uspešnim. Slovenija, Hrvatska i Albanija postale su članice NATO. Prve dve su i članice EU. Crna Gora je u procesu ratifikacije Protokola o pristupanju NATO - naveo je Đukanović i dodao da je i za ostale zemlje otvorena realna perspektiva da budu deo ovih integracija.

Đukanović se kazao da se nadao da će kraj Hladnog rata i intenziviranje procesa ujedinjenja Evrope istovremeno značiti i prestanak opasnosti od novih oružanih sukoba, preneli su podgorički mediji.

Međutim, danas, ukazao je on, vidimo da su takve prognoze bile neutemeljene. - Evroatlantski prostor suočen je s novim pretnjama i izazovima koji su raznovrsniji, kompleksniji, i opasniji nego u vreme Hladnog rata. Alijansa je opet na prekretnici. Broj i nepredvidivost tih izazova je bez presedana u istoriji - rekao je Đukanović.

On je dodao da ti događaji dolaze i sa istoka i sa juga - Severne Afrike i Bliskog Istoka bilo u formi migracija, ili konvencionalnih, vojnih i terorističkih prijetnji od državnih i ne-državnih aktera, ili u obliku hibridnih i sajber napada...

- Destabilizacija Ukrajine i ugroženost njenog teritorijalnog integriteta posebno je iskomplikovala situaciju. Sve to je stavilo na ispit ne samo odbrambene i vojne kapacitete, već i nacionalnu otpornost i sposobnost suprotstavljanja pretnjama - kazao je Đukanović.

2024 © - Vesti online