Petak 08.07.2016.
19:27
Z. Mirković - Vesti

Humano postupajte sa izbeglicama

Reuters
Amanet: Hajnc Fišer

- Nisam protiv izjava da "Austrija ne može da primi neograničen broj izbeglica" ili one da se "ovaj problem ne može rešavati na austrijskoj granici", ali mi tu nedostaje još jedna važna rečenica - "mi smo spremni da pomognemo u okviru naših mogućnosti da se poštuje dostojanstvo izbeglica i da prema njima postupamo bez predrasuda", naglasio je on.

Potom je izrazio žaljenje što nisu uspeli predsednički izbori, dodajući da se odluka Ustavnog suda mora poštovati. Fišer se nada da će predstojeća predizborna kampanja biti fer i korektna.
Na kraju obraćanja, on je poručio da je Austrija stabilna zemlja i da niko ne mora da brine za njenu vladavinu prava i ekonomsku stabilnost.

I naslednici

Među prisutnima bili su i kandidati na ponovljenim predsedničkim izborima, koji će biti održani 2. oktobra, Norbert Hofer i Aleksander van der Belen. Pošto Austrija još nije dobila predsednika, ovu dužnost vrše članovi predsedništva parlamenta, među kojima je i Hofer, kao treći predsednik skupštine.

Svečanosti, na kraju mandata Fišera, prisustvovali su, u Istorijskoj sali parlamenta, najviši predstavnici političkog, društvenog i verskog života zemlje, a bio je tu i bivši kancelar Verner Fajman, kojem je ovo bilo prvo javno pojavljivanje posle podnošenja ostavke početkom godine.

2024 © - Vesti online