Petak 08.07.2016.
18:40
Vestionline

NATO: Crnim morem ne smeju dominirati Rusi!

Reuters
Ma NATO je udruženje pacifista

Od Samita NATO, koji je u petak počeo u Varšavi, očekuju se "istorijske odluke" u kontekstu bezbednosti partnera i saveznika na istoku Evrope i u pogledu odnosa Velike Britanije prema NATO nakon Bregzita, piše "Dojče vele".

- Naša strategija zastrašivanja je, da se poslužimo jezikom NATO, usmerena na 360 stepeni. Dakle na istok, jug ali i na jugoistok. Jasno je da je prostor Baltika od velikog značaja, ali je isto tako jasno da Crno more ne može i ne sme da bude more kojim dominiraju Rusi - kazao je Braus za "Dojče vele".

NATO štit za obranu partnera

Katarina Kubijak i Volfgang Rihter, eksperti za bezbednosnu politiku iz nemačke fondacije "Nauka i politika", su za "Dojče vele" pojasnili strategiju zapadne vojne alijanse u istočnoj Evropi.

- Mi ne možemo da isključimo mogućnost da se pripreme za postavljanje raketnog odbrambenog štita u Rumuniji i Poljskoj posmatraju u kontekstu mera zaštite NATO-partnera na istoku Evrope, pre svega da se to tako vidi u Rusiji i zemljama u kojima se stacioniraju raketni štitovi. To konceptualno jedno s drugim nema nikakve veze, iako vremensko poklapanje sugeriše nešto sasvim drugo - tvrde nemački eksperti.

Kada bi iz Varšave bio odaslan i najmanji signal naoružavanja ili pokretanja trupa na prostoru Baltika, morali bismo da računamo sa ponovnom militarizacijom granica između NATO i Rusije, uverena su oba eksperta fondacije "Nauka i politika".

- Onda doduše ne bismo bili u Hladnom ratu, ali bi nestabilnost dalje rasla i moglo bi da dođe do nove podele Evrope - tvrde oni.

NATO nije izvor pretnji

Volfgang Išinger, predsedavajući Konferencije o bezbednosti u Minhenu, je prilikom susreta sa stranim novinarima u Berlinu branio strategiju NATO u istočnoj Evropi. 

- Preteću situaciju za partnere sa istoka Evrope, koja je nastala zbog dešavanja u Ukrajini i čitavoj toj regiji, nije prouzrokovao NATO - tvrdi on i dodaje da Moskva koristi ogromnu propagandnu mašineriju i "propagandne argumente". 

NATO je, dodaje Išinger, na bezbednosne potrebe zemalja istočne Evrope reagovao "po meri", a četiri bataljona u Poljskoj i na Baltiku nisu, kaže, u suprotnosti sa sporazumom NATO i Rusije.

On, međutim, od ruske strane očekuje uzdržanost: - Rusija ne sme da reaguje preterano na primerene mere NATO i ne sme sama da pokreće spiralu naoružavanja. Na Rusiji je, kaže Volfgang Išinger, da prihvati ponudu za saradnju sa zapadnom vojnom alijansom.

2024 © - Vesti online