Petak 08.07.2016.
15:25
Vestionline

"Nemci, ne dajte da nas Rusija ponovo okupira"

Reuters
Nemački vojnici spremni da krenu u Litvaniju...

Ona je pozvala Nemačku da bude lider u Evropi u političkoj i vojnoj sferi.

- Mislim da je došlo vreme da Nemačka više veruje u sebe, da se ne osvrće u prošlost i da ne traži istorijske sentimente. Samo tako velika i ekonomski snažna zemlja kao što je Nemačka može da preuzme na sebe dodatnu političku i vojnu odgovornost, koja je danas tako potrebna Evropi - smatra predsednica Litvanije, a prenose ruski portali.

Očekuje se da će na samitu NATO-a u Varšavi, koji je otvoren u petak, biti odlučeno o slanju bataljona alijanse koji broje oko hiljadu vojnika u baltičke zemlje i Poljsku. Predsednica Litvanije je u vezi s tim izrazila zadovoljstvo što je Nemačka pristala da "preuzme komandu" u Litvaniji.

Ne samo Litvanija, nego i druge baltičke zemlje, smatraju da su od 1940. do 1991. bile okupirane od strane SSSR-a. Rusija kao naslednica SSSR-a kategorički odbija takvo tumačenje. 

Rukovodstvo Rusije je više puta izjavilo da ne može biti govora ni o kakvoj okupaciji baltičkih zemalja od strane Sovjetskog Saveza 1940. godine, već da je prisajedinjenje baltičkih zemalja SSSR-u bilo u skladu sa normama međunarodnog prava iz tog vremena.

Između SSSR-a i baltičkih zemalja nisu vođena ratna dejstva, a uvođenje vojske je realizovano prema dogovoru i uz saglasnost tada postojećih vlasti u republikama. Osim toga, u Letoniji, Litvaniji i Estoniji su za sve vreme koje su provele u sastavu SSSR-a dejstvovali nacionalni organi vlasti, tvrde Rusi.

2024 © - Vesti online