Petak 08.07.2016.
12:51
Vestionline

"Nema prijateljstva Srba i Rusa, samo goli interesi"

A. Čukić
Nije to pružena ruka prijateljstva i ljubavi, već čiste koristi: Vladimir Putin i Tomislav Nikolić

U analizi ovog lista navodi se da pokušaj Rusije da omete ulazak Crne Gore u NATO šteti samim interesima Rusije, i "to liči na pokušaj da se zatvori konjušnica pošto su konji već odavno pobegli".

"Reakcija Moskve na prošlogodišnji poziv NATO-a Podgorici da pristupi Alijansi ličila je na gnev i uvređenost odbačenog ljubavnika. Mnogi naši zvaničnici su javno poslali sledeću poruku: ako uđete u NATO, vaši odnosi odnosi s Rusijom razvijaće se sasvim drugačije nego ranije", ocenjuje dnevnik i navodi da Rusija prema Crnoj Gori "ima potpuno specifičan odnos", drugačiji nego prema drugim državama.

"Po pitanju ulaska Crne Gore u NATO, rusko rukovodstvo se oseća kao Cezar u trenutku kada izgovara 'Zar i ti, sine Brute?'", dodaje se u komentaru. 

List ocenjuje da taj "osećaj" nije opravdan, i da ulazak Crne Gore u NATO nema realnu pretnju po bezbednost Rusije. 

"Obrnuto, uzimajući u obzir tradicionalne istorijske simpatije prema Rusiji značajnog dela crnogorskog stanovništva, članstvo te zemlje u Alijansi može čak ići na ruku Moskvi. Prijatelj unutar NATO-a Rusiji uopšte ne bi smetao", piše MK. 

Autor navodi da je pogrešan stav Moskve povodom pitanja ulaska Crne Gore u NATO, a to je da navodno većina stanovništva ne želi u NATO, a i da bi za njom u Alijansu mogla da krene i Srbija, za koju "Moskovski komsomolac" tvrdi da "hoće da sedi na dve stolice".

2024 © - Vesti online