Četvrtak 07.07.2016.
22:42
Vestionline

VIDEO: Ubistvo crnca uživo na Fejsbuku

printscreen/Al Jazeera Balkans
Snimak ubistva osvanuo na Fejsbuku

Snimak koji je uživo na Fejsbuku emitovala korisnica Laviš Rejnold putem mobilnog telefona, postavljen je na njenom profilu oko 21 sat po lokalnom vremenu. Na snimku je prikazano kako Rejnold prepričava događaj dok se vidi kako njen momak, za koga je porodica rekla da se zove Filando Kastil, obilno krvari kroz belu majicu kratkih rukava, zavaljen u sedište i sa vidljivom ranom na ruci.

Medijska kuća "Al džazira" navodi da nije mogla da potvrdi autentičnost videosnimka, koji sadrži uznemirujuće prizore. Policija u američkoj saveznoj državi Minesota je potvrdila da je policajac poslat na odsustvo nakon ubistva crnca.

Prethodno ubistvo

Snimak se brzo podelio na društvenim mrežama, a mnogi korisnici su iskazali bes da je do ubistva došlo dan nakon što je beli policajac u Luizijani ubio crnca Altona Sterlinga. Sterlingov slučaj, koji je takođe izazvao proteste, istražuje američko Ministarstvo pravde. Haštag sa imenom žrtve se uveliko koristi širom sveta na društvenoj mreži Tviter.

Pet sat od objavljivanja, videosnimak je na Fejsbuku imao gotovo 1,5 miliona pregleda, a snimak je podelilo na toj društvenoj mreži više od 200.000 ljudi.

Grupa demonstranata se okupila na mestu na kojem je Kastil upucan, u predgrađu St. Pol. Prema podacima na njenom Fjesbuk profilu, Rejnoldsova radi kao spremačica u jednom hotelu, a poreklom je iz Čikaga. Mnogi su pohvalili njenu hrabrost što je snimila trenutak kada je njen partner ubijen.

2024 © - Vesti online