Petak 08.07.2016.
08:08
S. Đurić - Vesti

Kad te pogleda Bog i Nikita Mihalkov

Z. K. Munja
Tražen: Miloš Biković

Branka Katić, Anica Dobra, Rade Šerbedžija, Sergej Trifunović, Miloš Biković samo su neki od srpskih glumaca koji su osvojili inostrano tržište. Zbog karakterističnog naglaska, najčešće dobijaju uloge stranaca, mada je sve više onih koji zbog potrebe posla uče i govore strane jezike i to bez akcenta.

Srpski glumac Miloš Biković već je velika zvezda u Rusiji. Njegov proboj na ovo tržište počeo je polako, a prekretnica je bila kada mu je čuveni Nikita Mihalkov ponudio, a Miloš sa oduševljenjem prihvatio ulogu u filmu "Sunčanica". Kako kaže, pogledao ga je Bog, ali i Nikita. Usledile su i druge ponude i Biković je u Rusiji do sada snimio četiri filma. U trileru "Iza granica" Aleksandra Boguslavskog glumi prevaranta.

Američki san

Najveći proboj na inostrano tržište napravio je Rade Šerbedžija koji je igrao u brojnim holivudskim blokbasterima. U Los Anđelesu je živeo godinama i stekao je prijatelje među holivudskim glumcima kao što su Tom Kruz i Anđelina Džoli. Na dobrom putu da ga nasledi je Radivoje Raša Bukvić, koji je karijeru započeo u francuskim filmovima, a nastavlja u Holivudu. On je glumio uz Brusa Vilisa u poslednjem nastavku čuvene franšize "Umri muški", a ovaj film mu je otvorio mnoga vrata u Holivudu, pa će se o njegovim uspesima tek pričati i pisati.

- U ovom filmu imam zadatak da snimam na ruskom i na engleskom, bez akcenta. Do sada sam radio uloge na španskom i nemačkom jeziku. Jako uživam u radu u Rusiji. Recimo "Sunčanicu" sam snimao na minus 30 stepeni i nije bilo toliko strašno. Rusi i mi smo sličan narod i već sam stekao prijatelje u Rusiji - kaže Biković, koji je pre nekoliko godina glumio i u jednom nemačkom filmu.

Ozbiljniju inostranu karijeru napravila je Anica Dobra, koja važi za jednu od najpopularnijih glumica u Nemačkoj. Karijeru u ovoj zemlji počela je da gradi krajem '80-ih godina, a njeno odlično znanje nemačkog jezika uticalo je da dobije mnogo bolje uloge

- U Nemačkoj se stalno nešto snima. Sve što radim u ovoj zemlji ide nekim svojim paralelnim tokom sa mojom glumačkom karijerom u Srbiji. Živim u Beogradu, a radim gde me pozovu. Imala sam sreću da me pozovu da snimam film. Nisam imala hrabrosti da zakucam na neka vrata i tražim ulogu. To se jednostavno dogodilo - rekla je svojevremeno Anica, koju nemački novinari upoređuju sa Brižit Bardo.

Bekim i Gidra u Italiji

Jedan od prvih i najuspešnijih glumaca sa naših prostora koji je ostvario uspešnu karijeru u inostranstvu bio je Bekim Fehmiju koji je svojevremeno igrao u brojnim italijanskim filmovima i serijama. Bekim je ostao upamćen kao glumac koji je promenio istoriju jugoslovenske kinematografije pre svega kao jedini glumac iz istočnoevropskih zemalja koji je dve decenije snimao na Zapadu. I Dragan Gidra Bojanić bio je deo italijanske kinematografije. Pod pseudonimom Entoni Gidra, Bojanić je 60-ih godina u Italiji snimio desetak vesterna i akcionih filmova. Za ulogu u filmu "Balada o revolverašu" dobio je i nagradu.

Nakon velikog uspeha u Srbiji, Branka Katić je svoj raskošni glumački talenat pokazala i u inostranstvu. Iako joj svetska karijera nije bila prioritet, sudbina je htela da se uda za britanskog reditelja Džulijana Farina. Tako su joj se otvorila mnoga vrata najpre u Londonu, a potom i u Holivudu. Poslednjih nekoliko godina Branka živi u Los Anđelesu, ali kada dobije primamljivu ponudu rado snima i u Srbiji.

- Karijera glumice je nešto što traje. Uvek imam šansu da uradim nešto dobro ili loše, stalno dobijam nove uloge i mogu da kažem da sam srećna. Nikada karijeru nisam posmatrala kao nešto što je van mene, volim da radim. Ja, na žalost, ne umem da pričam engleski sa američkim akcentom, već imam neki svoj specifičan naglasak. Ali, ne žalim se, dobro mi ide - rekla je Branka Katić, koja je glumila sa mnogih holivudskim zvezdama, između ostalih i sa Džonijem Depom.

2024 © - Vesti online