Četvrtak 07.07.2016.
20:24
J. Arsenović - Vesti

Srbija ipak geto za migrante

Tanjug
Mađarska vojska i policija pojačali kontrolu granice prema Srbiji

Vulin je potvrdio da je od premijera Vučića tražio hitnu sednicu Biroa kako bi se videlo šta će Srbija da radi i kako će da zaštiti svoju teritoriju. Ministar je dodao da je veoma zabrinut nakon što su stigle informacije da su Mađari pokušali ne samo da upute migrante u tranzitnu zonu, već i da ih vrate u Srbiju bez ikakvog pravnog osnova i uporišta u međunarodnom pravu

- Dobili smo informacije i da Hrvatska takođe razmišlja o ponovnom podizanju ograda na granici sa Srbijom, te da značajno veći broj migranata ulazi na našu teritoriju, pa moram da tu zabrinutost podelim sa čitavom javnošću - istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Evropa se ponaša kao da je migrantska kriza prošla.

- Mi bismo mogli da ostanemo sasvim sami i da sasvim sami rešavamo migrantsku krizu i izgleda kao da našu dobru volju, naš napor i trud da se prema migrantima odnosimo najhumanije i najbolje na migrantskoj ruti, neki doživljavaju kao znak naše slabosti i kao da nema ko to da ceni. Upravo zato sam tražio od premijera hitnu sednicu Biroa - naveo je Vulin.

Svet osuđuje

Visoki komesarijat UN je osudio i izjavu zamenika šefa mađarske policije Janoša Baloga, koji je rekao da je cilj mađarske policije isti kao što je bio cilj mađarske fudbalske reprezentacije na Evropskom prvenstvu, a to je "da drži protivnika što dalje od svojih vrata". Visoki komesarijat UN i mađarski Helsinški odbor za ljudska prava osudili su antimigrantske mere Mađarske, ocenjujući da takva odluka koja dopušta preširoka tumačenja, može dovesti do kršenja ljudskih prava migranata i do pogoršanja ionako teških uslova u kojima se nalaze migranti na granici.

Mađarska je, da podsetimo, pooštrila ulazak migranata na svoju teritoriju, što je sa srpske strane granice stvorilo gužve. Zbog toga se u Srbiji već spekuliše da bi granični prelaz Horgoš mogao postati novi Idomeni, grčki kamp za izbeglice u kojem se, posle zatvaranja balkanske rute, nalazilo i do 10.000 izbeglica! Uz sve to, Mađari su obezbedili svoju žičanu ogradu i sa 6.000 policajaca, dok je vojska za 50 procenata povećala broj pripadnika koji patroliraju zelenom linijom.

I ranije je granica bila nadzirana helikopterima, a sada su učestalije vojne i policijske patrole, kao i patrole sa psima tragačima.

- Najveći zadatak mađarskih vojnika je da uz policajce obezbeđuju granični pojas i da svim raspoloživim ljudskim i tehničkim sredstvima spreče masovni ulazak migranata na mađarsku teritoriju - rekao je Tibor Benke, načelnik Generalštaba Vojske Mađarske.

Kakvu je zapravo odluku pre nekoliko dana doneo mađarski parlament? Naši severni susedi pooštrili su dubinsku kontrolu pograničnog pojasa u širini od osam kilometara. To u praksi znači da mađarska vojska i policija patroliraju u dubini od osam kilometara od granice i ukoliko naiđu na migrante koji su ilegalno u Mađarskoj, onda ih vraćaju u međugraničnu zonu.

Beograd obavešten

Đerđ Bakondi, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost mađarskog premijera, kaže da je saradnja s policijom Srbije korektna i da je srpska strana obaveštena o novim merama.
- Ovo nije proterivanje migranata u Srbiju, mi ih vraćamo iza zaštitne ograde, gde je takođe teritorija Mađarske. Tamo ih upućujemo da u tranzitnim zonama podnesu zahtev za azil. Nadamo se da će ove mere dovesti do smanjivanja migrantskog pritiska na teritoriju Srbije - tvrdi Bakondi.

Zvanična Mađarska to objašnjava željom da se smanji broj krivičnih postupaka protiv ilegalnih migranata i da im se pruži mogućnost da legalno steknu azil. U Srbiji, međutim, ukazuju da je prva posledica odluke vlasti u Budimpešti povećan broj izbeglih koji se sa granice vraćaju u Suboticu i obližnji kamp koji je Srbija namenila za privremeni smeštaj ovim nesrećnim putnicima!

- Sada u Srbiji imate ljude koji su na otvorenom, na poljanama, blizu granice i van sistema. Mi smo u opasnosti da postanemo usko grlo za migrante koje moramo da smestimo, nahranimo, damo im vodu i uvedemo u sistem dok ne napuste našu teritoriju. Mi imamo svoju strategiju, a Mađari svoju u vidu ograde i prepreka - upozorava Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Nove rute

Jana Ljubičić, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, izjavila je da se, iako je balkanska ruta u ovom trenutku zaustavljena, može očekivati pojavljivanje alternativnih ruta.
- MUP preduzima pojačane mere usmerene pre svega na najvažnije ulazne tačke u našu zemlju, prvenstveno na srpsko-makedonskoj i srpsko-bugarskoj granici - rekla je Jana Ljubičić.

I dok ministar Vulin tvrdi da "Srbija neće biti parking za migrante", Radoš Đurović upozorava da je cela granica s Mađarskom prostor gde će se ljudi skupljati i boraviti neko vreme.

- Oni koji budu odbijeni tražiće spas u Srbiji - zaključio je Đurović.

2024 © - Vesti online