Četvrtak 07.07.2016.
14:49
Vestionline

Počelo je: Rusi prodaju najveći dijamant

Facebook/OJSC.ALROSA
Treba popuniti rupu u budžetu...

Prodaja je obavljena u sklopu procesa privatizacije namenjenog prikupljanju preko potrebnih finansijskih sredstava koja će otići na pokrivanje velikog budžetskog deficita.

Rudarska kompanija "Alrosa" je saopštila da je počela sa prijemom ponuda za preuzimanje 802 miliona akcija u vlasništvu države, prenosi agencija Frans pres. 

Vlada će sredstva od prodaje deonica, kako se dodaje, iskoristiti za budžetske troškove, jer zvanična Moskva želi da poveća novčani tok u svetlu sunovrata prihoda koje je prouzrokovao pad cena nafte. 

Vrednost vladinog udela koji se prodaje, procenjena je na oko 54 milijarde rubalja (760 miliona evra), navodi AFP. Ruska vlada poseduje 44 odsto akcija u toj kompaniji, dok se dodatnih 25 odsto akcija nalazi u rukama regionalnih vlasti. 

Na berzi je 2013. godine već prodato 16 odsto akcija, ali ta prodaja nije donela vlastima očekivana sredstva. Vrednost akcija "Alrose" je porasla za 34 odsto od decembra prošle godine, zahvaljujući generalnom skoku cena dijamanata u svetu. Takođe, planira se prodaja udela i u naftnim kompanijama "Rosnjeft" i "Bašnjeft", navode agencije.

2024 © - Vesti online