Petak 08.07.2016.
01:30
Vestionline

Kako ublažiti opekotine?

pixabay.com
Krema sa visokim zaštitnim faktorom je obavezna prilikom svakog izlaganja sunčevim zracima

I jedni i drugi zraci povećavaju rizik od raka kože. Opekotine koje nastanhu u detinjstvu mogu znatno povećati rizik za maligni melanom.

Ako dete do četvrte godine samo jednom dobije opekotine od sunca, šanse da kasnije dobije melanom povećavaju se za osam odsto. UV zraci, ukoliko nismo zaštićeni, mogu prodreti duboko u slojeve kože, oštećujući ćelije, tvrde dermatolozi.

Ukoliko se desi da izgorite, nikako nemojte ljuštiti izgorelu kožu, već je umirite hladnim oblogama, hladnom kupkom i tuširanjem, a od velike pomoći će vam biti gel od aloja vere i losioni sa kamilicom. Može da pomogne i jači čaj od kamilice - u 2 decilitra vode potopite tri kesice čaja od kamilice, u koji ćete natopiti zavoj ili peškir i držati ga preko opekotine.

Ovas

Napravite kupku od ovsa. Polisaharidi kojima obiluje ova žitarica imaju visok kapacitet vezivanja vode, hipoalergen je, omekšava kožu i ublažava njenu iritaciju, čak i kod ekcema, osipa, ogrebotina, uboda insekata, pa i varičela. Uzmite gazu i napunite je ovsem, zavežite je i stavite u kadu punu hladne vode, ostavite 15 minuta uz povremeno stiskanje gaze. Kupajte se ne više od deset minuta kako ne biste dodatno isušili kožu.

Nana i zeleni čaj

Nana prirodno hladi i umiruje kožu, dok taninska kiselina i teobromin iz zelenog čaja umanjuju bolove i pomažu kod regeneracije oštećene kože. Skuvajte čaj od sveže nane i zelenog čaja i kada se on ohladi, vatom natopljenom tim čajem nežno tapkajte po koži. Možete napravite i veću količinu, pa stavljati obloge.

Jogurt

Još od vremena naših baka jogurt se koristio za smirivanje upala i opekotina od sunca. On je prirodni rashlađivač i neutralizator. Uz ljuta jela i jake začine servira se i jogurt. On vlaži, smiruje i vraća prirodnu pH vrednost koži. Nanesite tanki sloj na opečenu kožu, ostavite da deluje 10-15 minuta i isperite hladnom vodom. Postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno.

Med

Smiruje iritaciju kože i leči, obnavlja oštećene ćelije kože. Nanesite ga u tankom sloju i nakon 15-20 minuta isperite hladnom vodom.

Hladna voda

Voda rehidrira, smiruje i obnavlja. Pijte što više hladne vode kako bi rehidrirali telo iznutra i kožu spolja.

Krompir

Operite sirovi krompir, isecite ga na kriške i slažite preko bolnog područja. Skrob kojim krompir obiluje izvući će toplinu iz kože i smiriti bolove, jer je prirodni anelgetik.

Jagode

Jagode su bogate vitaminom C, koji je neophodan za proizvodnju kolagena, a upravo on daje koži elastičnost. Jagode, takođe, sadrže elagičnu kiselinu, koja sprečava oštećene kolagena i upalu u ćelijama kože. Jagode sadrže i tanin, koji je odličan za smirivanje upala. Jednostavno izgnječite jagode i lagano ih utrljajte po upaljenoj koži. Ostavite ih nekoliko minuta i isperite hladnom vodom.

Pre izlaska na sunce

Vrlo je važno da pre izlaska na sunce nanesete kremu sa visokim zaštitnim faktorom, a taj postupak treba ponavljati na svaka dva sata, kao i posle plivanja. Pijte dosta tečnosti da vam koža ne bi dehidrirala, a ne bi bilo loše da svakodnevno uzimate i antioksidante. Posle izlaganja suncu obavezno namažite kožu hidrirajućom kremom. 

2024 © - Vesti online