Sreda 06.07.2016.
19:20
Lj. I. - Vesti

Riju prete virusi i ulični rat

Reuters
Olimpijske igre u Riju pune opasnosti

Proteklih mesec dana čitava drama oko zike se malo primirila, ali brazilske vlasti suočile su se s novim problemom - ekstremnim porastom nasilja u drugom najvećem gradu u državi. Čelnici policije u Riju u svojem iskrenom izlaganju rekli su sve što misle o sigurnosti u njihovom gradu što je diglo kosu na glavi glavešinama u vladi koji svoju zemlju žele predstaviti u najboljem mogućem izdanju. To uopšte ne čudi s obzirom da je prvi čovek policije bez dlake na jeziku rekao:

- Policija i vatrogasci uopšte nisu adekvatno plaćeni. Situacija u gradu je haotična. U svakom slučaju, ko god dođe u Rio, neće biti siguran. Iskreno, ne možemo nikome garantovati sigurnost - rekao je šef policije pozirajući ispred grafita 'Dobrodošli u pakao'.

Superbakterija

Kao "šlag na tortu" čitavog haosa uoči Igara stigla je vest da su brazilski naučnici u moru ispred Rija pronašli novu vrstu bakterije, potpuno otpornu na sve dosad testirane lekove. Superbakterija, kako je zove naučnica Renata Pikaoa, u more je došla putem kanalizacije iz gradskih bolnica.

I nije stvar samo u turistima, već i u lokalcima koji pomalo gube strpljenje sa stupnjem sigurnosti u njihovom gradu. Ali za celi cirkus ne optužuju samo vladu, već i - policiju. Jedan stanovnik notorne favele u Riju rekao je kako policija ne bira sredstva kako bi osigurala red i mir za vreme Olimpijade. Tačnije, mlate i maltretiraju koga kog stignu, nema baš nikakvih pravila.

- Uteruju strah u kosti siromašnima kako bi ostali mirni za vreme Igara. Ali nasilje se događa samo u favelama, tako da čisto sumnjam da će stranci u samom gradu primetiti nešto neobično - rekao je Higor da Silva, stanovnik favele Mare.

- Verujte mi, oni ne biraju sredstva. Ako je i dete u sredini gužve, oni će pucati!
Podaci brazilskog Instituta za bezbednost govore da je u maju policija ubila čak 40 ljudi. Prošle godine samo u Riju policajci su ubili 307 ljudi.

Rat u favelama

Regija Rio, koja kontroliše gradsku policiju i vojsku, od države je zatražila hitnu isplatu 850 miliona dolara kako bi izmamila osmeh na lice policajcima.
- Ne biste verovali u kakvim smo se situacijama znali nalaziti. Ponekad sa 20-ak metaka trčimo na horde do zuba naoružanih dilera. Apsurdno!
Nikoga u Brazilu nije briga za stanovnike grada, jedino što je važno da se Rio u pravom svetlu pokaže svetu.
- Turistička središta poput Kopakabane biće čuvana, a u favelama će se odvijati rat koji niko neće primetiti.

2024 © - Vesti online