Sreda 06.07.2016.
14:52
bbc.co.uk, Vestionline

Super za 150.000 ubijenih: Bler preuzima odgovornost

Reuters
Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji, a može i - kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom: Toni Bler

Elem, pošto je Čilkotov izveštaj ugledao svetlost dana, počele su da stižu i prve reakcije iz Velike Britanije. Ne baš lepe, a i kako bi bile, kada u Izveštaju stoji da je tokom rata u Iraku poginulo više od 150.000 Iračana i više od 200 Britanaca...

"Tužan dan za porodice (ubijenih)" - Dejvid Kameron

Britanski premijer u ostavci Dejvid Kameron rekao je da je danas (dan kad je objavljen izveštaj) "tužan dan za sve porodice koje su izgubile svoje voljene". Ipak, fenomenalni Kameron je dodao da kad je reč o Blerovim akcijama tu "nije bilo zle namere, da nije bilo laži i obmanjivanja"... Ne-ve-ro-vat-no.

"Zašto ste ubili mog sina?" - Porodice ubijenih

Roditelji britanskih vojnika ubijenih u Iraku imali su, bez izuzetka, samo reči osude za Tonija Blera, smatrajući da direktno odgovornim za ubistva njihove dece.

"Nedostatak opreme za vojsku neprihvaljtiv" - Kameron

Kameron je istakao da više nikada ne sme da se desi da britanski vojnici nemaju odgovarajuću opremu na terenu!? Neki od roditelja ubijenih vojnika takođe su smatrali da je to glavni razlog što im se deca nisu vratila kućama.

"Invazija Iraka je bila katastrofa" - Džeremi Korbin

Lider laburista i opozicije u Britaniji, Džeremi Korbin, rekao je da je "po svim merilima, invazija i okupacija Iraka bila, za mnoge, katastrofa". Po njemu, to je bio "akt vojne agresije pokrenut na lažnim osnovama".

"Najsramnija akcija decenijama unazad" - Angus Robertson

Vođa Škotske nacionalne partije u parlamentu Angus Robertson rekao je da je rat u Iraku bio "najsramnija britanska spoljnopolitička akcija decenijama unazad, koja je ostavila neizbrisivu mrlju na položaj Britanije u svetu".

Na šta smo mi spali?

Zamislite samo to - da vladu našeg slobodarskog naroda (ne brinite za komentare nacionalista iz regiona, kojima je isti taj Toni Bler sa ostatkom zapadnjačke klike pomagao da se otcepe, kolju i proteruju Srbe s vekovnih ognjišta) - dakle da vladu Srbije savetuje, blago je reći, osvedočeni zlotvor i neprijatelj našeg naroda? Kakvi smo mi jadnici kad smo na to spali?

Reuters (Arhiva)
Utvrđeno je da je Toni Bler (desno) obećao Džordžu Bušu da će Britanija učestvovati u ratu u Iraku bez ikakvog dogovora sa parlamentom i godinu pre nego što je doneta zvanična odluka o invaziji
2024 © - Vesti online