Četvrtak 15.10.2009.
17:30

"Nokija" u minusu 913 miliona evra!

To je vrtoglav sunovrat, s obzirom da je u istom kvartalu prošle godine "Nokija" zabeležila profit od 1,1 milijarde evra! Deo razloga u lošoj prodaji leži i u činjenici da su konkureti finske kompanije, poput "Epla", razvili mnogo popularnije "pametne telefone". Zbog toga je, recimo, neto dobit od prodaje "Nokija" mobilnih telefona pala na 9,8 milijardi evra, u poređenju sa 12,2 milijardi evra pre samo godinu dana...

Predsednik kompaije Oli-Peka Kalasvuo je istakao da je prodaja "smanjena zbog nedostatka komponenti". Ipak, uprkos padu u prodaji, Kalasvuo je istakao da je na globalnom tržištu mobilnih uređaja "Nokija" zadržala svoj udeo od 38 odsto ukupnog kolača.

U "Nokiji" ističu da su čak i povećali udeo na pojedinim tržištima - u Evropi, Latinskoj Americi, Srednjem Istoku i Africi, dok je pad zabeležen u većem delu Kine, jugoistočne Azije i Severne Amerike. Predviđanja stručnjaka iz kompanije je da će ukupna prodaja mobilnih telefona u 2009. godini pasti za sedam odsto u odnosu na 2008.

2024 © - Vesti online