Sreda 06.07.2016.
15:03
Vestionline

"Stepinac - duhovni vođa eliminacije Srba"

youtube.com/Tuturutu
Alozije Stepinac - duhovni vođa antisrpstva

Diklić, koji je je u sredu govorio na skupu u Beogradu posvećenom stradanju Srba na prostoru Hrvatske tokom prošlog veka, naveo je da postoje brojni dokazi o ulozi Stepinca u NDH, od kojih su neki dokumenti u Italiji i Engleskoj.

On je upitao da li pokušaj kanonizacije takvog čoveka kao što je Stepinac treba Hrvatima, ali i Vatikanu i ocenio da se u Hrvatskoj pokušava izvršiti revizija istorije u političke svrhe.

Prema njegovim rečima, to što se nedavno desilo u Evropskom parlamentu u vezi sa Stepincem ne može se nazvati incidentom jer svakog časa 20.000 do 30.000 ljudi digne ruku i nacistički pozdravlja. "Hrvati u tome imaju kontinuitet", dodao je Diklić. 

On je ukazao i na podatke objavljene 2012. godine u jednoj županiji o porastu broja katolika za 11 odsto, odnosno oko pola miliona ljudi, u periodu od 1991. do 2001. godine.

- Tu nije reč o prirodnom priraštaju, to je mehanički priraštaj. Neka se jedan broj i doselio sa strane u Hrvatsku, ali svakako je oko 200.000 onih koji su pokatoličeni Srbi - naveo je Diklić.

Popularizacija ustaštva

M. Karović
Savo Štrbac

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je Srni da su se tokom mandata poslednje hrvatske vlade pojavile brojne knjige i dokumenti koji popularizuju ustaštvo. 

- Najnoviji primer je roman "Crni kaput", koji je napisala žena koja je sa svojim mužem bila jedan od najvećih krvnika u logoru Lora u Splitu - naveo je Štrbac.

Prema njegovim rečima, ta žena je sve te zločine iz Lore opisala i pripisala Srbima, kao da su ih oni počinili u Vukovaru. Mi u "Veritasu" i na ovakvim skupovima, poput današnjeg, trudimo se da našom istinom idemo protiv njihovih laži, rekao je Štrbac. 

Naučni skup u Beogradu okupio je autore radova koji će biti štampani u zborniku broj 11 edicije "Građanski rat u Hrvatskoj 1991-1995". Skup je održan povodom obeležavanja 75 godina od genocida nad Srbima u NDH i 25 godina od početka rata u Hrvatskoj. 

2024 © - Vesti online