Utorak 05.07.2016.
16:15
Vestionline

Oprez: Španija na meti džihadista

Reuters
Cilj džihadista je da izazovu što veći haos u Evropi

Do ovih poverljivih podataka došle su antiterorističke službe u državi, zbog čega je od 2014. godine nivo opasnosti od terorizma podignut na četvrti (od ukupno pet), kada su Tunis, Francuska i Kuvajt bili mete islamskih terorista. 

Iako u ovom trenutku ne postoji definitivan dokaz, španske obaveštajne službe tvrde da postoji teroristički ogranak "Al Andaluz". List takođe prenosi da su teroristi iz ovog ogranka, navodno, planirali izvođenje terorističkih napada u Španiji u februaru 2016. godine, što je informacija koja tek treba da se potvrdi. 

U intervjuu za "Sputnjik" direktor katalonskog Udruženja žrtava terorizma Hoze Vargas je rekao da ga uopšte nije iznenadio "uspavani ogranak Islamske države", koji priprema nove napade. 

Vargas je napomenuo da skrivena teroristička pretnja tinja već godinama u Španiji i da se "ne treba opustiti, jer ubice mogu da organizuju teroristički napad u bilo kom trenutku". 

"Al Andaluz" je arapsko ime za delove Iberijskog poluostrva pod vlašću muslimana ili Mavara u razdoblju od osmog do petnaestog veka.

2024 © - Vesti online