Utorak 05.07.2016.
14:08
Tanjug, Vestionline

Hrvati "dobili po ušima": Srbija otvara poglavlje 23

Tanjug
A sad, trčećim korakom ka EU...

Hrvatska je u utorak na sastanku Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju (COELA), posle više od tri meseca zavlačenja i protivljenja, zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom. 

Kako Tanjug saznaje iz evropskih diplomatskih izvora, sastanak Radne grupe Evropskog Saveta je završen, a zvanična informacija o postojanju konsenzusa za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom trebalo bi da bude objavljena danas popodne oko 17 časova. 

Iz slovačkog predsedavanja Evropskim Savetom za Tanjug kažu da će, čim budu imali zvaničnu informaciju o saglasnosti svih 28 država članica, preduzeti sledeće korake, koji se odnose na verifikaciju konsenzusa na sastanku ambasadora zemalja članica (COREPER), u četvrtak, i zakazivanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. 

U diplomatskim izvorima u Briselu naglašavaju da je rezultat sastanka i razgovora o otvaranju poglavlja 23 u najvećoj meri zasnovan na kompromisnom tekstu koji je u ponedeljak postignut na Samitu EU i lidera Zapadnog Balkana u Parizu. 

2024 © - Vesti online