Utorak 05.07.2016.
12:35
Vestionline

"Patriote ne beže kad je teško, već ostaju"

Reuters
Žan Klod Junker optužio Dejvida Kamerona da je kukavica

- Jučerašnji heroji Bregzita sada su žalosni heroji današnjice - rekao je Junker na zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu, prenosi AFP.

Junker je primetio da su sa svojih funkcija povukli oni koji su doprineli situaciji u Britaniji i da su postupili kao retro-nacionalisti, a ne kao patriote.

- Patriote se ne povlače kada stvari postanu teške, već ostaju - istakao je Junker.

Džonson se povukao iz trke za naslednika Kamerona, koji je najavio da će u oktobru podneti ostavku, a Faraž je otišao sa čela evroskeptične Partije za nezavisnost Velike Britanije.

Junker je pred evropskim poslanicima kritikovao one koji su zagovarali ostanak u EU zbog toga što nisu znali šta će da rade nakon što zemlja istupi iz EU.

- Umesto da razvijaju plan, oni napuštaju brod - konstatovao je Junker, prenose agencije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u EP rekao da se zemlje članice Unije "nadaju da će Britaniju u budućnosti imati kao bliskog partnera", ali je ponovio da će Britanija morati da prihvati pravila Unije o slobodnom kretanju ako želi pristup jedinstvenom tržištu.

- Nećemo rasprodavati naše slobode i neće biti jedinstvenog tržišta po želji - rekao je Tusk poslanicima Evropskog parlamenta.

2024 © - Vesti online