Utorak 05.07.2016.
09:12
Vestionline

Samoubica se razneo kod džamije u Medini

Reuters
Džamija pored koje se bombaš razneo

Kako se navodi, eksploziv je aktivirao kada su ga zaustavili ispred džamije.

U toj džamiji sahranjen je prorok Muhamed, a Medina je drugi najsvetiji grad u islamu posle Meke. Osim toga, bombaški napadi dogodili su se u još dva saudijska grada.

Napad u Medini na tom mestu na kojem se dogodio verovatno će zapanjiti muslimane širom sveta, navodi Alan Džonston, urednik BBC-ja za Bliski istok. Kako kaže, sumnja se na ID. 

Inače, za muslimane danas počinje Ramazanski Bajram. 

Al Arabija drugačije prenosi događaje sa incidenta – navode da su meta bombaša bili radnici službe bezbednosti, kao i da se pretvarao da želi da sa njima proslavi Ramazanski Bajram. 

Kari Zajed Patel iz Južne Afrike koji je bio u džamiji u trenutku napada rekao je za AP da je kada je čuo udare pomislio da je reč o topovima. 

- Vibracije su bile veoma jake, zvučalo je kao da se zgrada urušava - navodi on. 


Ranije tokom dana jedna eksplozija dogodila se u Katifu, gradu na istoku Saudijske Arabije sa pretežno šiitskim stanovništvom. Meta i tog udara bila je šiitska džamija. Napadač je ubijen i nije bilo drugih žrtava. 

Bombaš samoubica takođe se razneo i blizu konzulata SAD u gradu Džeda. Dva radnika službe bezbednosti su ranjena. 

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade. 

Niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali napadi u Katifu i Džedi imaju "modus operandi" Islamske države – napadi su na šiitske muslimane i predstavnike SAD, kao i interese Saudijske Arabije, piše "Gardijan". 

Tokom poslednjih nedelja ID je preuzela odgovornost i za napade u Bagdadu, Istanbulu i Džaki. 

Svake godine nekoliko miliona muslimanskih hodočasnika dolazi u Medinu i u džamiju koju je Muhamed osnovao u sedmom veku i u kojoj su kako njegova grobnica, tako i grobnica njegova prva dva kalifa – Abu Bakra i Omara. 

Druga je po važnosti u islamkom svetu, posle Velike džamije u Meki.

2024 © - Vesti online