Utorak 05.07.2016.
08:57
Vestionline

"Zapad naterao Erdogana da se pomiri sa Rusijom"

Reuters
Još jedna politička igra u koju je Zapad umešao svoje prste: Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Naime, on smatra da se tursko rukovodstvo odlučilo za normalizaciju odnosa iz više razloga, ali glavni je kritika Zapada da Ankara sve više tone u diktaturu i autoritarni režim.

Analizirajući novonastalu situciju između Rusije i Turske, Ozbaj podvlači da je za to najpre odgovorna kritika Zapada da je Ankara u autoritarnom ponašanju režima, ali i sve ozbiljniji ekonomski problemi.

Zašto da ruše sve mostove?

Turski stručnjak za Rusiju kaže i da su "koraci ka normalizaciji odnosa sa Rusijom omogućili i neke adute na polju unutrašnje politike".

Prema mišljenju Ozbaja, aktiviranje dijaloga sa Rusijom turska Vlada će da predstavi kao jedan od ključnih faktora uspešnog vođenja spoljne politike Turske, gde Rusija i Izrael igraju posebno važne uloge.

Ozbaj naglašava da je Rusija uvek na Tursku gledala kao na zemlju koja igra posebno važnu ulogu iz perspektive geopolitike.

- Turska ima status partnera u dijalogu u okviru Šangajske organizacije za saradnju. Čini mi se da iza pisma izvinjenja stoje i procesi koji se odvijaju u crnomorskom i mediteranskom basenu. Ne bi se smelo zaboraviti da NATO održava u Crnom moru velike vojne vežbe. Čak je i Ukrajina izjavila da je spremna da "otvori svoja vrata za NATO". Stoga ni Rusija nije imala razloga da ruši sve mostove u odnosu sa Turskom - zaključuje Ozbaj.

Ljudska prava i ekonomija

Ozbaj zaključuje da su oštre kritike upućene na adresu zvanične Ankare povodom sve češćih narušavanja ljudskih prava i autoritarnih tendencija vrha rukovodstva zemlje, naterali Erdogana na promenu kursa.

Takođe, ovde su bitnu ulogu odigrali i ozbiljni ekonomski problemi sa kojima se suočila država. Stoga je, prema mišljenju Ozbaja, Ankara rešila da značajno promeni kurs i pokrene stabilizaciju odnosa sa Rusijom.

2024 © - Vesti online