Ponedeljak 04.07.2016.
21:14 >> 22:24h
Vestionline

Napadi na džamije i konzulat SAD u Saudijskoj Arabiji

Reuters
Više samoubilačkih napada na džamije u Saudijskoj Arabiji (Foto: Arhiva)

Napadi su se dogodili u blizini džamije El Omran u Katifu i u blizini džamije proroka Muhameda u Medini.

Stanovnici su izjavili da su čuli više eksplozija na obe lokacije. Televizija SAMAA je javila da je četvoro pripadnika obezbeđenja poginulo u napadu bombaša samoubice ispred džamije u Medini, dok je u Katifu potvrđeno da je poginuo samo bombaš samoubica. Ova džamija je drugo najznačajnije islamsko sveto mesto.

Napadač je aktivirao eksploziv na parkingu ispred Prorokove džamije u vreme kada su pripadnici obezbeđenja prekidali dnevni post pretposlednjeg dana svetog muslimanskog meseca Ramazana, navodi "Arabija".

Prvobitni izveštaji pokazuju da je veliki broj žrtava sprečen zahvaljujući hrabrim akcijama pripadnika obezbeđenja, koji nisu dozvolili teroristima da uđu u verske objekte i tako ih primorali da izvrše samoubistvo ispred džamija.

AFP navodi, pozivajući se na očevice, da se u jednom od napada bombaš samoubica razneo ispred šiitske džamije u istočnom delu Saudijske Arabije, kao i da je u tom napadu poginuo samo on, dok niko drugi nije povređen.

Bombaš samoubica izveo je u ponedeljak rano ujutru napad u blizini konzulata SAD u gradu Džeda, a tom prilikom povređena su dva pripadnika obezbeđenja te zemlje, saopštili su saudijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i državna agencija Saudi pres.

Na dan kada se u SAD obeležava nacionalni praznik Dan nezavisnosti, napadač je aktivirao samoubilački prsluk kada mu je prišlo obezbeđenje u blizini bolničkog parkinga, koji se nalazi prekoputa američkog konzulata, ističe se u saopštenju.

2024 © - Vesti online