Utorak 05.07.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti

Vežbanje principa gde im mesto nije

Tanjug
Poziv prijatelja: Dagmar Repčekova

U situaciji nalik teranju srpskog inata preko leđa prijateljske Slovačke koja ne priznaje Kosovo, odgovor joj je donekle dao Aleksandar Vučić uoči odlaska u Pariz na samit lidera zapadnog Balkana i EU. On očekuje da mu se kaže gde je to Srbija pogrešila, pa joj poglavlja nisu otvorena.

- Ako nismo uradili nešto kako treba, kažite, ali nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam zavrće uši bez razloga - istakao je Vučić.

Prema oceni karijernog diplomate u penziji Jovana Ilića, nije daleko od istine da Srbija neodazivanjem slovačkim pozivima šalje odgovor Briselu zbog rampe na poglavlja 23 i 24.

"Vesti" su objavile da je u Beogradu diplomatskim kanalima stavljeno do znanja kako nisu rešene velike afere poput pada vojnog helikoptera i rušenja Savamale, ali i pitanje Kosova. Ilić tumači da nije isključeno da bi na neformalnim sastancima na koje zove Slovačka, upravo to moglo da se iznese kao primedba Srbiji.

- Moguće je da domaći političari neodlaskom na neformalne sastanke žele da izbegnu tu vrstu kompromitacije - ocenio je naš sagovornik.

Osvrnuvši se na problem Kosova, Ilić objašnjava da postoji zapadna ideja da Srbija dozvoli učlanjenje Kosova u UN kao što je to nekada Zapadna Nemačka omogućila prijem bivše Istočne Nemačke u tu svetsku organizaciju. To, podseća on, treba da se desi pre ulaska Srbije u EU.

Merkelova kao ikona

Aleksandar Vučić je i pored loših vesti o poglavljima iz Brisela, ponovio privrženost putu Srbije ka EU i pohvalio politiku nemačke kancelarke Angele Merkel. On je u intervjuu za "Bild am zontag" objasnio da veruje u Merkelovu "otkako je prvi put sreo" i da je "Nemačka jedna od tri najomiljenije zemlje u Srbiji".

Iza rampe na otvaranje poglavlja, kako tvrdi bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović, stoji nespremnost Brisela da prihvati Beograd, a zbog politike SAD da Srbija bude isključena iz evropskog razvoja. Razloge takvog odnosa Jovanović vidi u srpskoj bliskosti sa Moskvom.

- Postoji nepoverenje SAD kao najmoćnije članice EU, ali i Velike Britanije i Nemačke prema Srbiji kao eksponentu ruskih interesa u EU. Takav odnos je plod percepcije tih zapadnih centara da je Srbija rusofilna. Slovačkoj treba da budemo zahvalni na nepriznavanju Kosova, ali ne smemo da precenimo domašaj uticaja Bratislave u EU - upozorava Jovanović za "Vesti".

On smatra da se iza izjave slovačke ambasadorke u Beogradu krije pokušaj prebacivanja odgovornosti za neotvaranje poglavlja na Beograd.

- Postoji opasnost da Srbija isporuči na tacni sve što se od nje traži, a da zauzvrat ništa ne dobije - upozorio je bivši šef jugoslovenske diplomatije.

2024 © - Vesti online