Ponedeljak 04.07.2016.
20:30
Lj. Ivanović - Vesti

Bivši papa razbio gej lobi

Tanjug/AP
Dvojac Vatikana: Benedikt i Francisko

U knjizi "Poslednji razgovori", po prvi put u istoriji neki bivši papa sam procenjuje vlastiti pontifikat po njegovom završetku. Radi se o knjizi dugih intervjua koje je 89-godišnji Jozef Racinger vodio s nemačkim novinarom Peterom Zevaldom, a knjiga će izaći iz štampe 9. septembra.

Pozivajući se na zdravstvene razloge, Benedikt XVI je 2013. postao prvi papa u 600 godina istorije koji se odrekao dužnosti. Benedikt kaže da je znao za postojanje "gej lobija" sastavljenog od četvoro, petoro ljudi koji su pokušali da utiču na odluke Vatikana. U članku se navodi da je penzionisani papa uspeo da "razbije tu moćnu grupu".

Šta li krije dnevnik?

U knjizi razgovora s bivšim papom se još kaže da je tokom celog pontifikata vodio dnevnik, ali će ga uništiti, iako je svestan da bi to za istoričare bila "zlatna prilika".

Papa je zapravo abdicirao posle afere Vatileaks koju je izazvao njegov bivši batler kada je medijima dao Benediktova privatna pisma i dokumenta koja govore o korupciji i borbi za vlast u Vatikanu.

Katolička crkva drži se svog višestoljetnog protivljenja homoseksualnom činu. Ali, udruženja za ljudska prava već dugo tvrde da u Vatikanu radi puno gej osoba, a crkveni izvori sumnjaju da su se neki udružili kako bi se međusobno podržavali u napredovanju i uticali na odluke Kurije.

2024 © - Vesti online