Ponedeljak 04.07.2016.
13:31
Vestionline

Rio u haosu - policajci nemaju ni toalet papir!

Reuters
Rio de Žaneiro je grad velikih suprotnosti

Privremeni guverner države Rio de Žaneiro Fransisko Dorneleš, izjavio je da je ta država bankrotirala - i proglasio je stanje "javne nepogode". 

Rio "grca" u dugovima: ovaj megapolis i domaćin Olimpijade, dužan je 21 milijardu dolara državi, a bankama deset milijardi. Finansijska kriza je duboka i preti kolaps zdravstvenog sistema, štrajk je na sve strane, dok je bezbednost, prema procenama stručnjaka, najozbiljnije ugrožena. 

Rio de Žaneiro je ponovo zatražio pomoć Vlade Brazila, ali problem je što i Brazil prolazi kroz najtežu i najdugotrajniju recesiju od 1930. godine - samo prošle godine bruto društveni proizvod (BDP) pao je za 4 odsto, a broj ljudi koji žive u "neizdrživoj bedi" prešao je 35 miliona.

Zemlja je politički polarizovana - predsednik države Dilma Rusef suspendovana je na šest meseci dok se ne ispitaju optužbe da je na nezakonit način trošila državni novac. 

Policija u Rio de Žaneiru štrajkuje zbog malih plata i nedovoljnih sredstava za rad, čak i za toalet papir. Policajci prete da će, ukoliko se nešto ne preduzme, nastaviti sa štrajkom i tako uništiti Igre za čije je održavanje potreban baš svaki čovek u policiji, jer je Rio i dalje prepun kriminala. Samo ove godine ubijena su 43 policajca i 238 civila. 

2024 © - Vesti online