Ponedeljak 04.07.2016.
12:30
Vestionline

Niko neće da čuva ovce ni za 500 evra, fali im internet

Tanjug
Svi bi kancelarijski posao...

Spas je u Albancima...

Nezainteresovanost, naročito među mladima za poslove pastira traje već duže vreme i preti da uništi tradicionalno stočarstvo, koje je u Makedoniji oduvek bilo razvijeno, ali i proizvodnju mleka i sireva. Zato je država spremna da izdvoji subvencije za osobe koje bi povremeno pravile društvo pastirima. Jer planina je, kažu, pusta, nema stanovnika, a ni interneta.

Sve to, kažu stručnjaci, ugrožava proizvodnju tradicionalne hrane.

- Ovakvo stanje traje duže i preti da uništi tradicionalno stočarstvo. U mnogim slučajevima će značiti kraj tradicionalne pripreme sira u mlekarama, zamiranje starih recepata i zatvaranja mnogih preduzeća koja postoje u ovoj oblasti - upozorio je Ivica Sofronievski iz Gostivara koji poseduje farmu od 2.500 ovaca.

Prema njegovim rečima, niko ne želi da sedi na planini za 500 evra, pa pomoć traže u Albaniji, odakle, kako kaže, uglavnom dolaze stare osobe. Njegova farma trenutno zapošljava osam pastira od kojih je polovina iz Albanije.

- Planinski pašnjaci su praktično odsečeni od civilizacije. Struje ima retko, a gotovo sva sela su napuštena. Zato je u saradnji sa Ministarstvom prosvete dogovoreno uvođenje obuke za pastire, a kandidati će provoditi po mesec dana na planini gde će imati obezbeđeno spavanje, hranu i piće, a fokus će im biti na praktičnom radu.

2024 © - Vesti online