Utorak 05.07.2016.
12:30
S. Ban

Tajne "izgubljenih" ostrva

pixabay.com
 

Misteriozno pojavljivanje ostrva i njihovo nestajanje je opisivano u mnogim legendama. Jedna od fantastičnih priča je novijeg datuma. Naime, polovinom prošlog veka, 1956. godine, Džejms i Helen Brajan su se svojom luksuznom jahtom "Lora Li", otisnuli vodama Tihog okeana. Posle višednevne plovidbe, jednog tihog predvečerja, na horizontu se pojavilo malo ostrvo. Iako na brodskoj karti nije bilo ovog ostrva, nisu se začudili jer oprema kojom su pošli u plovidbu nije bila najnovijeg datuma, a ni nautička karta.

Kada su se približili ostrvcu, bili su zadivljeni lepotom obale i zelenim rastinjem. Tu su se usidrili, a veče su proveli romantično, uživajući u čarima pacifičkog pejzaža.

Kada su se ujutru probudili, neprijatno ih je iznenadio prizor. Njihova jahta se nalazila nasred pučine, bez ikakvog ostrvca na vidiku?! Po položaju sidra, ustanovili su da se njihova jahta nije sama od sebe pomerila i otplovila, što bi bilo jedino logično objašnjenje. Čarobno ostrvo nije postojalo, a veče koje su proveli na njegovoj obali ostalo je samo u sećanju, kao san - samo što je u tome učestvovalo dvoje ljudi.
 

Sklandal zbog nestanka japanskih ostrva

Još jedno misteriozno nestajanje ostrva zabeleženo je početkom prošlog veka, kada su Japanci ustupili Amerikancima nekoliko svojih ostrva na određeno vreme. Američki farmeri nisu uspeli da pronađu tri mala pacifička ostrva, zbog čega su Japanci proglašeni prevarantima, pa je izbio i veliki međunarodni skandal. Vlada u Tokiju je brzo reagovala i poslala svoju flotu da bi pronašli sporna ostrva, ali ni oni nisu uspeli u tome, pa je posle neuspele potrage ostalo zabeleženo da su tri japanska ostrva - misteriozno nestala! Do danas niko nije uspeo da objasni šta se tada dogodilo.

2024 © - Vesti online