Nedelja 03.07.2016.
19:30
J. Arsenović - Vesti

Robija za nelegalno oružje

Tanjug
Nebojša Stefanović

Prema nepotvrđenim informacijama, kalašnjikov iz kojeg je pucano u Žitištu potiče od ubičevog oca, povratnika sa ratišta 90-ih.

Zbog toga je razumljivo što je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao još jednom građane da legalizuju ili predaju oružje koje poseduju, upozorivši da će kazne za nelegalno posedovanje oružja biti drakonske.

- Zahtevaćemo pooštravanje krivičnih sankcija i neće biti uslovnih kazni, već će se ići na robiju za nelegalno posedovanje oružja - kazao je ministar, gostujući na TV Pink.

Problem je u glavi

Za automatsko oružje kalašnjikov kojim je počinjeno višestruko ubistvo u Žitištu, prema zakonskim propisima, nije moguće imati dozvolu.
"Nelegalnog oružja bilo je i biće i ne postoji način da se nađe svaka automatska puška koju građani Srbije nelegalno poseduju. To je činjenica s kojom moramo živeti. Problem nije u puškama, nego u ljudima", smatra analitičar Aleksandar Radić.

Procenjuje se da u Srbiji ima između 200.000 i 900.000 komada ilegalnog oružja, a podaci Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da je čak 92 odsto krivičnih dela izvršeno nelegalnim oružjem.

Od 1992. godine šest puta je sprovođena legalizacija oružja, ali problem očigledno ni izbliza nije rešen.

2024 © - Vesti online