Nedelja 03.07.2016.
08:15
Politka

Bakir krenuo stopama oca Alije: Pravi se islamska država u BiH

Tanjug
U Sarajevu kao u inostranstvu: Milorad Dodik

Dodik je u intervjuu za "Politiku" rekao da misli da nemačka kancelarka Angela Merkel nije u pravu kada kaže da je BiH napravila veliki pomak na evropskom putu.

- BiH je nemoguća zajednica. Naravno da je Merkelova uvažena i da treba poštovati ono što radi, ali ne mora da znači da je ona uvek u pravu. Ta priča o BiH je potpuna zabluda - smatra predsednik RS.

Planirane izjave o Srebrenici

Dodik je izrazio sumnju u iskrenost nedavne izjave predsednika Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je, komentarišući izjavu načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, rekao da nikada ne bi rekao da je državni vrh Srbije nepoželjan na obeležavanju godišnjice zločina u Potočarima.

- To oni sve dogovore, to je sve pročitano. Bakir Izetbegović je rekao da nastavlja politiku svog oca Alije. Alija Izetbegović je rekao da muslimani tamo gde su manjina treba da trpe dok ne postanu većina. Kad postanu većina, onda treba da formiraju islamsku državu. Tu islamsku državu vidimo na Bliskom istoku. Evo sad su dogurali na 50 odsto (na popisu) i sad je verovatno pretpostavka da prave islamsku državu u BiH - rekao je predsednik RS.

Na pitanje lista "zar zaista veruje da bi pravili islamsku državu, Dodik je rekao:

- Pustite to verovanje-neverovanje. Ja živim ovde, znam šta se dešava, znam kako se stvari odvijaju. Zašto se insistira na tome da neko bude većina (na popisu)? I zašto je to važno u BiH, kada je ona složena zajednička država, ona je državna zajednica dve države - Federacije i RS. I ođednom se traže kumulativni podaci, da bi se poslala vest svetu kako je to islamska država, kako bi se prikupile islamske zemlje da brane svoju islamsku državu u Evropi. To je priča, verovali vi to ili ne! Pa nisu ni Francuzi verovali kada su nama ovde odsecali glave da će se i njima to dešavati. A evo, dešava se.

Može li Srpska kao Britanija?

Na opasku lista da neki misle da situacija u kojoj je Velika Britanija izglasala izlazak iz EU i u kojoj Škotska želi da u Uniji ostane po cenu izdvajanja iz Britanije može da ide njemu na ruku i njegovim povremenim "pretnjama" o referendumu u RS, Dodik je odgovorio "da on ne preti ništa", ali da misli "da će se na kraju referendumom sve završiti".

- Da li ću ja to doživeti ili neću, ne znam. Ali, potpuno sam uveren da je definitivno rešenje na ovim prostorima da RS bude samostalna država i ja to ne krijem - kazao je predsednik RS.

Na pitanje da li takvi njegovi stavovi mogu da izazovu uoči 11. jula i godišnjice u Srebrenici veći otpor i nezadovoljstvo u Sarajevu, on je odgovorio da je Sarajevo za njega inostranstvo i da tamo nije otišao više od godinu i po dana.

- Neću ni otići. To je zabit koja u mentalnom i političkom smislu vuče sve unazad. Nikome ne dozvoljava da živi normalno ovde i da se razvija na pravi način - rekao je.

On je ujedno istako da zbog toga što je, vezano za obeležavanje godišnjice Srebrenice, povređena Srbija i državno rukovodstvo Srbije, niko od zvaničnika RS ove godine neće prisustvovati komemoraciji u Potočarima.

2024 © - Vesti online