Subota 02.07.2016.
13:18
Vestionline

Srebrenica - Vučićeva godišnjica

Reuters
Aleksandar Vučić u Potočarima prošle godine

"Nisam išao ja, ali išao je 'moj Čeda'"

Štagod ko rekao, balkanska društva još nisu zrela da ostvare pomirenje o kakvom se mnogo priča, a itekako su nezrela i povodljiva da se posvađaju i zakrve ako oni koji ih "mire" samo malo skrenu ka zavađanju.

Pomniji posmatrač lako može da zaključi da je ovogodišnja verbalna artiljerija i sada upotrebljavala ista oruđa i istovetnu municiju kao i prošle godine. Dakle, ništa novo. Pre godinu dana bio je Vučićev odlazak sa kamenovanjem, pa red žustrih reakcija na to sa pripadajućim poltronskim preterivanjem da je reč o pokušaju ubistva.

Onda je sledilo smirivanje retorike i šetnja centrom Beograda sa sve muzikantima i šahom na Kalemegdanu u kojoj su "simultanki" učestvovala sva trojica članova Predsedništva BiH. Naravno, sve je krunisano grantom Vlade Srbije Srebrenici od 5 miliona evra. Što je sada od Durakovića ocenjeno da ne može biti ulog u iskupljivanje i pranje savesti.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, dobio je poziv i ići će u Potočare, što je i ranije činio, a zajedno sa SDA-om Sandžaka i LSV-om najavio novu skupštinsku rezoluciju. Jovanović može da odigra ulogu "surogata" na samoj komemoraciji. Može lako da se desi, ako se "uvali" u Vučićevu vladu koja nikako da se formira, da Jovanović postane alibi za mandatarovo odsustvo - nisam bio ja, ali je bio "moj Čeda".

- Čudi me ovolika vreva, na godišnjice koje nisu okrugle inače se ne ide. Možda je ovo ipak samo "podizanje lestvice" pred suštinske razgovore o pomirenju koji će uslediti - smatra Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam. 

2024 © - Vesti online