Nedelja 03.07.2016.
03:30
b92.net, Vestionline

VIDEO: Sa ovom gumom parkiraćete se kao od šale

youtube.com/William Liddiard
Ova guma je ono što nedostaje svim ljudima koji imaju problem sa parkiranjem

Iako na prvi pogled slična klasičnim pneumaticima, njegova guma ima znatno drugačiji oblik i konstrukciju, čime je omogućeno bočno pomeranje vozila, bez potrebe da se ono kreće napred-nazad, pa je, recimo, uz pomoć ove gume paralelno parkiranje krajnje jednostavno, dok su manevarske sposobnosti na malom prostoru neuporedivo veće nego kod automobila sa standardnim gumama.

Ideja o magičnoj gumi koja se može okretati u svim pravcima nije nova, ali Kanađanin tvrdi da je njegov pneumatik znatno praktičniji jer, za razlku od nekih sličnih rešenja koja omogućavaju bočno pokretanje, nije neopodno bitno menjati samu konstrukciju automobila, već samo točkova.

On je, međutim, dodao da je njegov izum još uvek u početnoj razvojnoj fazi, ali da je pneumatik dizajniran tako da može da se koristi u svim vremenskim uslovima i na različitim putnim podlogama.

- Uz to, gume su izdržljive i mogu da podnesu i veće brzine kretanja vozila. Automobil se uz njihovu pomoć praktično može kretati u svim pravcima i čak okrenuti u mestu - objašnjava Lidiard. 

Ovak Kanađanin se nada da će nastaviti usavršavanje ovih guma i da će svoj patent prodati nekom od velikih svetskih proizvođača guma ili automobila.

Pogledajte video:

2024 © - Vesti online