Subota 02.07.2016.
12:10
Srna

Monstruozni ustaški zločini: U logoru Jadovno ubijeno 40.000 ljudi

Srna
Sećanje na žrtve koje su stradale u kompleksu logora smrti Jadovno

Parastosu je prisustvovao je član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, zamenik karlovačkog župana Siniša Ljubojević, potomci žrtava iz Srbije, Srpske i regiona, te predstavnici udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda.

Predsednik Udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je da molitveni skup protiče bez incidenata i da hrvatska policija profesionalno obavlja svoj deo posla.

Kod spomenika jadovničkim žrtvama i u delu, gde je služen paratos nisu uočeni članovi hrvatskih udruženja veterana.

Posle parastosa, iz mesta Brušane krenuće litija mučeničkom stazom Svetog Save Gornjokarlovačkog do Katine jame, gde je bačeno njegovo izmučeno telo leta 1941. godine, gde će biti postavljen Časni krst i služen parastos.

Biće služen i kratki pomen žrtvama u selu Stupačinovo, gde je u ljeto 1941. godine postojao istoimeni sabirni logor, u čijoj blizini se nalazi pet jama, dok je po povratku za učesnike sabranja predviđen obilazak Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu.

Povodom obeležavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine i Dana sećanja na Jadovno u petak uveče je počelo molitveno sabranje okupljanjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, u Hrvatskoj.

Dan sećanja na Jadovno 1941-2016. obeležava se sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Organizatori sabranja su udruženja građana "Jadovno 1941." iz Banjaluke i Beograda i Eparhija gornjokarlovačka.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.

2024 © - Vesti online