Petak 01.07.2016.
21:12
Vestionline

Rusi godinama traže izručenje teroriste, Evropa zabranila Ukrajini da ga preda!

Reuters
Zbog evropskog natezanja sa Rusima, terorista nastavio svoj pir

Čatajevu, koji se Islamskoj državi pridružio 2015. godine dodeljena je vodeća uloga u treniranju ekstremista koji bi potom napadali i Rusiju i Zapadnu Evropu, kazao je zamenik ruskog istražnog odbora Andrej Przezdomskij, dodajući da je Čatajev u Siriji komandovao jedinicom koja se prvenstveno sastojala od migranata sa severnog Kavkaza.

Čatajev se pridružio islamističkim militantima i borio se protiv Rusije u Drugom čečenskom ratu između 1999. i 2000. gde je izgubio ruku. Kasnije se smatrao za predstavnika Doka Umarova, nekada najozloglašenijeg teroristu u Rusiji i Zapadnoj Evropi. Bio je na ruskoj poternici od 2003. godine zbog finansiranja terorizma, regrutovanja terorista i pripadništva terorističkoj grupi. Iste je godine dobio azil u Austriji. Čatajev je pritom tvrdio da je ruku izgubio dok je bio okrutno mučen u ruskom zatvoru kao i da ga ruske vlasti progone.

Godine 2008. Čatajev je sa još nekoliko Čečena pritvoren u švedskom gradu Treleborg nakon što je policija u njegovom automobilu pronašla kalašnjikov, eksplozive i municiju. Kao rezultat proveo je više od godinu dana u zatvoru u Švedskoj. Godine 2010. Čatajev je uhapšen u Ukrajini, a na njegovom mobilnom telefonu pronađene su instrukcije o tehnikama uništavanja kao i fotografije tela poginulih u eksploziji.

Rusija je ponovno zatražila njegovo izručenje, ali Evropski sud za ljudska prava naredio je Ukrajini da ga ne preda Rusiji. Organizacija za ljudska prava "Amnesti internešnal" takođe je apelovao da se njegovo izručenje zaustavi jer bi se Čatajev "mogao suočiti s nepoštenim suđenjem a mogao bi biti podvrgnut torturi".

Godinu dana kasnije Čatajev je pritvoren dok je prelazio granicu između Turske i Bugarske ali je ponovno izbegao izručenje zbog organizacija za ljudska prava koje su se umešale i kazale kako Čatajev ima izbeglički status u Austriji i da ga ne mogu poslati u Rusiju. Od 2012. do 2015. Čatajev je navodno živeo u Gruziji gde se takođe pridružio terorističkoj grupi pa je i tamo odslužio zatvorsku kaznu zbog optužbi u vezi sa terorizmom.

U februaru 2015. iz Gruzije je otišao u Siriju gde se pridružio Islamskoj državi i ubrzo došao na visoku poziciju. U oktobru 2015. SAD je dodala Čatajeva na listu terorista zbog njegove navodne povezanosti sa regrutovanjem ekstremista, piše RT.

2024 © - Vesti online