Petak 01.07.2016.
20:00
Vestionline

Ministarstvo: Major nije stručan za funkciju koju traži!

A. Čukić
Ministarstvo tvrdi da major nije stručan za funkciju koju traži

Ministarstvo navodi da je Mladenović, fizijatar na dužnosti u Vojnoj bolnici Niš, prvobitno podneo zahtev da bude postavljen na formacijsko mesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš. Reč je o mestu načelnika Odeljenja - lekara specijaliste infektivnih bolesti.

- Postavljenje fizijatra na formacijsko mesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano ni jednim razlogom s obzirom na to da te dve specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka - navodi Ministarstvo i dodaje da se "posebno mora uzeti u obzir i činjenica da je reč o mestu načelnika Odeljenja za infektivne bolesti, koji pored redovnog angažovanja treba da organizuje, kontroliše i bude odgovoran za rad te službe u VB Niš".

Bez obzira na činjenice, kako se dodaje, sa majorom Mladenovićem je razgovarano desetinu puta, počev od upravnika VB Niš, preko načelnika Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, pa sve do Kabineta ministra odbrane i ministra odbrane lično. 

- Uz svu dobru volju pretpostavljenih starešina da ga po normativno-pravnoj regulativi postave na mesto adekvatno činu i struci, a to je mesto majora fizijatra, Mladenović je menjao svoje zahteve. Prema poslednjem zahtevu, Mladenović traži da bude postavljen na mesto potpukovnika fizijatra, na način koji nije svojstven oficiru Vojske Srbije i pripadniku Ministarstva odbrane, koji nosi uniformu - ističe Ministarstvo odbrane.

- Pored svega navedenog, Mladenović je od ministra odbrane tražio i da se realizuje rešenje o naknadi dela troškova za zakup stana (takozvani uvećani troškovi stanovanja) u iznosu koji pripada licu koji ima dvoje dece. Međutim, deca su pripala i žive sa majkom, te je i taj njegov zahtev pravno neosnovan - dodaje dalje Ministarstvo odbrane. 

Kako se navodi, "istorija ovog slučaja datira još od 2012. godine, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri, koji su, takođe, razgovarali sa njim".

- Uz maksimalno uvažavanje svakog pojedinačnog slučaja poput dr Mladenovića i nastojanja svih činilaca u sistemu odbrane na rešavanju ovakvih ili sličnih pitanja, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme", dodaje u saopštenju Ministarstvo odbrane.

2024 © - Vesti online