Petak 01.07.2016.
09:11
Vestionline

MMF: Preduzmite "odlučne" mere, inače sledi haos!

en.wikipedia.org
Neizvesno je da li će Bregzit dodatno naštetiti rastu globalne ekonomije

"Trenutna nesigurnost predstavlja verovatno najveći rizik za svetsku ekonomiju", izjavio je portparol MMF-a Džeri Rajs koji je pozvao evropske lidere da preduzmu "odlučne" mere.

On je, na redovnoj konferenciji za novinare, rekao da su tržišna kretanja nakon prošlonedeljnog referenduma, uključujući i valutna kretanja, bila velika ali ne i preterano haotična, prenosi agencija Rojters. 

Zvaničnici centralnih banaka bi, kako je dodao, trebalo bi da budu spremni da deluju kako bi povećali likvidnost ili smanjili preterana kolebanja, u slučaju da neizvesnost oko Bregzita dodatno našteti rastu globalne ekonomije. 

EU i Velika Britanija treba da započnu teške pregovore o novim privrednim odnosima, a jedno od otvorenih pitanja predstavlja budući britanski pristup jedinstvenom evropskom ekonomskom tržištu. 

Britanska automobilska industrija, zabrinuta zbog posledica Bregzita, zatražila je u četvrtak da zadrži pristup jedinstvenom evropskom tržištu i slobodu da zapošljava strance da bi nastavila da napreduje. 

Rajs je rekao da period posle Bregzita kratkoročno može negativno da utiče na privredni rast na globalnom nivou, ne samo u Velikoj Britaniji i Evropi. 

"Politički lideri treba da preduzmu odlučne mere da te posledice ublaže", rekao je Rajs ne navodeći o kojim merama je reč.

2024 © - Vesti online